Німецький адвокат Мартін Лютле став відомим у ЗМІ після того, як звернувся з позовом до російського тележурналіста, чия робота була типовим зразком російської пропаганди. В скандальну історію втрутилися перші особи обох держав, що, втім, не зменшило небезпеки обдурювання слухачів, глядачів і читачів медіа РФ. Про це, у зв’язку з воєнними діями на сході України, в інтерв’ю «Голосу України» розповів адвокат Мартін ЛЮТЛЕ (на знімку).

 

 

— Пане Лютле, ви стверджуєте, що ситуація з «промиванням мізків» російськими виданнями у Німеччині  не поліпшилася. І прив’язуєте це, зокрема, до подій в Україні...


— Так, не поліпшилася. Я давно займаюсь темою України, україно-російських відносин і тому зрозумів важливість судового позову проти безсоромної брехні про «дівчинку Лізу». Нам вдалося тоді привернути увагу великих німецьких видань до цього випадку. Кожному німцю стало зрозуміло, як функціонує російська пропаганда. Але вплив Росії триває і дедалі посилюється. Люди часом цього навіть не усвідомлюють.


Так само і з темою війни на сході України. Крім дуже невеликої кількості політиків, про це тут відверто ніхто не говорить. Тим часом, за новими даними, на Донбасі задіяні 35 тисяч російських солдатів, 700 танків і одна тисяча ракетних систем. Я намагаюсь поширити в німецькому суспільстві, а також у ЄС цю інформацію. Приміром, про пересування військ. Стало відомо, що до українських кордонів підтягнулися ще 40 тисяч російських солдатів. Але здебільшого правда замовчується. Тож потрібно привернути увагу громадськості до російсько-української теми...


— Хто чи що заважає сказати правду?


— Бачите, в ЗМІ щодня з’являються нові теми, приміром, події в Туреччині чи проблема біженців. Водночас поза увагою залишаються довгострокові проблеми, котрі  дедалі загострюються. Якщо уважно стежити за подіями, то це дуже добре видно. Ми безпорадно спостерігаємо, як Кремль досягає своїх політичних цілей, незважаючи на певні потуги Заходу.


Тим часом ми переконуємося: Росія не має наміру послаблювати свій тиск, а в ЗМІ оприлюднюються нові факти щодо того, як Кремль підтримує праворадикальні партії. Інформації — частинками — спливає дедалі більше. Також і у зв’язку з подіями в Сирії. А ми й надалі лише спостерігаємо за подіями в Алеппо, де під російськими бомбами гинуть люди, а сотні їх кинуто до в’язниць — з благословення Росії. До того ж це відбувається на тлі російської пропаганди, яка заполонила медійний простір.


— Вас це не зупиняє?


— Ні, в міру своїх можливостей я намагатимуся зробити все, щоб суспільство знало правду, що саме відбувається в Україні.


Інтерв’ю взяла Наталія ПИСАНСЬКА.


Берлін. 


Фото надано Мартіном Лютле.