Держава Україна — відбулася. Незалежність — зміцнюється. На цьому під час учорашньої прес-конференції: «Україна: 25 років незалежності» наголосив перший Президент Леонід Кравчук, якого, до слова, в Росії називають одним із руйнівників Радянського Союзу.


Перший Президент незалежної України окреслив основні досягнення та невдачі нашої країни. До активу, за його словами, можна записати те, що ми зуміли відокремитися від Росії. Йдеться, зокрема, про енергетичну та організаційно-політичну сфери. «Це, на мою думку, настільки важливе питання, що його можна назвати цивілізаційним проривом. Якщо взяти економіку, культуру, політичні розклади та визначення політичного курсу, то все це становить ту основу, яка дає Україні на майбутнє можливість жити по-іншому. А для Росії — зменшує набагато її амбіції у внутрішній та зовнішній політиці. Тобто без України, тим паче за бажання приборкати нашу державу, Росія зустрінеться і вже зустрічається з величезними проблемами, які їй розв’язати буде дуже важко. Тому можемо сміливо сказати: зробивши ці кроки, Україна крок за кроком змінює не лише систему свого політичного життя, а й у Європі та далеко за її межами», — сказав Л. Кравчук.


За словами політика, Україна може пишатися тим, що у 1991 році стала країною, яка розвалила Радянський Союз, останню найстрашнішу імперію. Проте він не впевнений, чи стало б це можливо без грудневого референдуму. «Аби не було всеукраїнського референдуму у 1991 році, я не переконаний у тому, що Біловезька угода (документ проголошував про розпуск Союзу РСР та створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). — Ред.) була б підписана всіма її учасниками. Не переконаний і в тому, що за цей час нашу країну не спробували б прибрати до рук ті, хто цього дуже хотів і хоче нині. Це стосується як внутрішніх «лютих друзів», так і зовнішніх, у першу чергу Росії», — зауважив він. Водночас додав, що у Бориса Єльцина були сумніви щодо доцільності підписання угоди: «Проте я сказав: Україна іншого документа підписати не може, бо український народ уже визначився — проголосував на референдумі. Після цього розмови про пошук інших варіантів було знято».


Важливою базою для розбудови нового життя Л. Кравчук назвав євроінтеграційний курс, «який є надзвичайно цінним елементом будівництва української цивілізованої демократичної держави. У цьому контексті він наголосив на важливості зміни свідомості українського народу.


«Щороку я зустрічаюся з молодими людьми — ровесниками Незалежності і бачу, як вони мислять, аналізують і планують будівництво держави. Раз є люди з такими думками, позицією — подолати Україну ніхто і ніколи не зможе», — переконаний перший Президент.


Зачепивши тему прорахунків, Л. Кравчук зауважив, що нам так і не вдалося об’єднати український народ в одну силу, яка б виступила організовано і будувала державу за виробленою стратегією і тактикою.


За словами політика, Українська держава так і не змогла підвищити рівень життя народу. А ще ми дорогоцінний час інколи витрачаємо на суперечки, хоча вони не мають принципового значення для будівництва України. 


Крім того, не подолано корупцію, яка, за словами Л. Кравчука, у деяких сегментах стала ще більша, ніж раніше. «Це одна з тих причин, яка не дає Україні швидко рухатися вперед. Але попри все, український народ вміє захищати, будувати і думати на майбутнє. Що й показали події в Криму та на сході. Коли було важко і були загрози, український народ, волонтери, добровольці пішли захищати свою землю і зупинили ворогів внутрішніх та зовнішніх», — наголосив він і додав: за майже 900 років, що Україна перебувала під кимось, ніхто не зміг витравити головного — український дух, мову та культуру.