«25 років тому ваш народ вирішив створити незалежну Україну. Бережіть єдність на складному шляху реформ. Творіть свою країну самі й своїм прикладом надихайте інших» — це частина відеозвернення Президента Литви Далі Грібаускайте, в якому вона українською мовою привітала наших земляків з річницею Дня Незалежності.

 

До неї приєдналися глави низки країн, які упродовж всього дня 24 серпня надсилали вітальні слова нашому Президенту та громадянам. Лідери держав бажали миру, процвітання та добробуту українському народові, а також висловлювали надію на подальший розвиток двосторонніх відносин між країнами на основі взаєморозуміння та поваги.


Як повідомляє прес-служба П. Порошенка, Президент США Барак Обама у привітанні вказав, що «цей день є особливо важливим в світлі загрози суверенітету та територіальній цілісності України, яка виникла в результаті російської агресії на сході України та спроби анексії Криму». «Попри весь тиск та кризи, Україні вдалось зміцнити свою незалежність і утвердитись як першоплановий актор на європейській сцені та світовому рівні. З цієї нагоди я адресую всьому українському народу побажання миру та процвітання», — йдеться у зверненні  Президента Франції Франсуа Олланда. Надійшли привітання і від Євросоюзу. Високий представник з питань зовнішньої політики та політичної безпеки Федеріка Могеріні в заяві зазначила, що спільнота визнає суттєвий прогрес, якого досягла Україна за останні 25 років. До вітальних слів приєднався і Папа Римський Франциск. Виступаючи на площі Святого Петра у Ватикані, він сказав, що молиться за «улюблену» Україну, і закликав до встановлення миру. Поздоровлення главі держави та українському народові з національним святом надійшли від очільників Канади, Німеччини, Хорватії, Болгарії, Словаччини, Білорусі, Боснії і Герцеговини, Молдови, Туреччини, Казахстану, Киргизстану, Туркменістану, Вірменії, Узбекистану, КНР тощо. З 25-ю річницею Незалежності Україну також привітали король Бельгії Філіп, Президент Об’єднаних Арабських Еміратів Халіф бін Заїд Аль Нагаян, віце-президент, прем’єр-міністр ОАЕ, правитель емірату Дубай Мухаммад бін Рашид Аль Мактум та спадкоємний принц Абу-Дабі, заступник верховного головнокомандувача збройних сил ОАЕ Мухаммад бін Заїд Аль Нагаян. І це неповний перелік вітань.


Крім того, цього дня визначні архітектурні пам’ятки світу майоріли синьо-жовтими барвами. Зокрема, нашими національними кольорами підсвітили Сіднейську оперу, статую Христа-Спасителя у Бразилії, Палац науки і культури в центрі Варшави та кілька об’єктів у Вільнюсі. Український прапор підняли на відомих празьких вежах (Староміській, Пороховій та Їндржіській), на будівлі мерії в Оттаві та інших спорудах.