«З княжих часів — ще у битвах під Грюнвальдом та Оршею — українські воїни йшли у бій під стягами синьо-жовтих барв. Під цим прапором боролися Українські січові стрільці, воїни Армії УНР та ЗУНР. 29 квітня 1918 року синьо-жовті прапори на своїх кораблях підняли моряки Чорноморського флоту в Криму. З цим прапором у руках давали відсіч загарбникам українські повстанці 20-х років на Наддніпрянщині, січовики Карпатської України та воїни Української повстанської армії». На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій на урочистій церемонії відкриття в парламенті експозиції до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.


За словами політика, наш прапор є одним із найвищих державних символів тисячолітнього державотворення та боротьби нашого народу за незалежність. «Незалежність, яка проголошувалась саме в стінах парламенту, а виборювалась тисячоліттями багатьма поколіннями українців», — підкреслив А. Парубій і додав: «Ми пам’ятаємо і вшановуємо всіх борців за незалежність України: і тих, які боролись зі зброєю в руках, і тих, які сиділи в радянських таборах, обстоюючи українську державність».


Окремо він подякував новітнім лицарям, які, охороняючи спокій українського народу і всього вільного світу, гордо несуть та бережуть державний стяг під кулями і градами російського окупанта.


Голова Верховної Ради продемонстрував присутнім Прапор Незалежності — головний Прапор Української держави зі словами: «Саме цей прапор було урочисто внесено у Верховну Раду України 24 серпня 1991 року. Саме ця подія разом із проголошенням Акта про Незалежність стала історичним фактом відновлення української державності».


Як відомо, у рамках урочистостей 23 та 24 серпня у парламенті проводилися тридцятихвилинні оглядові екскурсії Верховною Радою для громадян. Під час них екскурсанти на власні очі могли бачити національну реліквію — Прапор Незалежності, оглянути виставку «Символи нашої Незалежності», сфотографуватися біля картини «Державотворення». Окрім того, відвідувачі побували на балконі сесійної зали парламенту, в якій ухвалюються закони, а також завітали в кулуари Верховної Ради та на прес-пойнт, де відбуваються брифінги народних депутатів.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

У Верховній Раді відбулися оглядові екскурсії з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.