«Позиція українських послів відіграла одну з ключових ролей у збереженні української державності». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з керівниками дипломатичних представництв, повідомляє прес-служба апарату парламенту.

 

А. Парубій нагадав, що у минулому столітті українська державність була втрачена, у тому числі й через відсутність підтримки на міжнародному рівні. За його словами, «подібний розрахунок був зроблений і нині, коли після Майдану російські окупаційні війська увійшли на територію української держави». «Паралельно мілітарним наступом почалася спроба дестабілізації ситуації в країні зсередини і дискредитація України на міжнародному рівні», — наголосив глава парламенту.


Та, незважаючи на те, що Росія закрила своє посольство, намагалася відкликати дипломатів, поширювала чутки, що в Україні відбувся переворот, українська влада нелегітимна і не може розраховувати на дипломатичну підтримку, позиція українських послів у цій ситуації відіграла одну з ключових ролей, зауважив А. Парубій. Об’єднані українські посольства, за його словами, стали на передовій, виконуючи і дипломатичну роль, і роль інформаційних осередків для захисту України на міжнародній арені.


Голова Верховної Ради зазначив, що нинішня гібридна війна — це війна глобальна і йде на всіх фронтах: дипломатичному, економічному і на сьогодні вже й мілітарному. Об’єднання навколо інтересів України залишається ключовим питанням: «Україна для Росії важлива, але вона — не кінцева мета. Головне для Росії — це відновлення впливу Кремля над величезним простором, а це неможливо без контролю над Україною».


Об’єднувати міжнародне співтовариство


Водночас Андрій Парубій назвав членство України в Європейському Союзі і НАТО стратегічною метою. «Це відображено в українському законодавстві, — підкреслив він. — І тільки в тому бачимо гарантію розвитку, успіху і, найголовніше, — безпеки нашої країни».


Голова парламенту також зазначив, що «надзвичайно важливим є об’єднання країн вільного світу навколо України». «Вкрай важливо мати дуже чіткі й тверді орієнтири та пріоритети, які необхідно доносити в усіх країнах світу, говорячи про Україну», — сказав він, зауваживши, що на позицію України не має впливати ставлення до цього окремих країн та політиків.


На переконання Голови Верховної Ради, «тиск на Російську Федерацію і захист України може відбуватися на двох ключових фронтах: мілітарному, на якому утримує позиції реформована, оновлена українська армія; і, водночас, не менш важливі санкції, які застосовували країни вільного світу». «І у цьому контексті питання санкцій залишається пріоритетним. Потрібно, щоб вони не тільки залишались, а й ставали більш жорсткими», — наголосив А. Парубій.


За його словами, останні два роки продемонстрували, що крок за кроком вдається досягати успіху. «Ми показали, що можемо об’єднувати міжнародне співтовариство навіть тоді, коли це є неможливим, — підкреслив він і додав: — Ми впевнені, що будемо й далі досягати мети, бо за нами правда».


Крім того, глава парламенту наголосив на необхідності надання Україні летального озброєння, бо вона «захищає безпеку вільного світу і потребує підтримки».


Наша мета — збудувати іншу країну


Андрій Парубій підкреслив також, що «і Майдан, і наш захист на фронті був, є і буде спрямований на те, щоб будувати іншу країну». Тому, за його словами, український парламент ухвалив одне з найбільш досконалих антикорупційних законодавств в Європі, «адже ми усвідомлюємо, що корупція є найбільшим злом після Путіна».


Голова Верховної Ради наголосив, що «парламент рішуче та послідовно впроваджує законодавство, яке потрібно для подолання цього зла, що неначе ракова пухлина проїла всі частини українського суспільства». «Парламент і надалі стоятиме на тому ж шляху», — наголосив він.


Окремо політик акцентував увагу на важливості реформи української армії. Тому, зауважив він, виділені кошти для нашої армії «неспівставні з тим, що були раніше». «Це за умови, що Україна переживає дуже важкий економічний час. Ми проводимо законодавство, яке дозволяє нам створювати нові види військ, такі, як Сили спеціальних операцій, яких так бракувало в перші місяці агресії російської армії проти України, — сказав він. — І, найголовніше, український парламент докладає всіх зусиль для налагодження тісної співпраці з іншими країнами світу».


А. Парубій відзначив також роль українських законодавців, які, за його словами, дуже часто, допомагаючи та підтримуючи дипломатичний корпус, їхали в найвіддаленіші куточки світу, щоб розповісти правду про Україну, щоб розповісти, як наша держава захищає свою незалежність, як бореться.


У такій ситуації, на думку глави парламенту, важливо максимально скоординувати і поїздки делегацій, і співпрацю на місцях із посольствами, щоб ми говорили «одним голосом».


На думку Голови Верховної Ради, найголовніше, що може зробити парламент у цій ситуації — «проводити реформи, творити нову Україну, демонструвати, що Майдан був і є спрямований на побудування іншої країни».


А. Парубій підкреслив, що «парламент є на вістрі цієї боротьби, бо, власне, через Верховну Раду часто намагаються посіяти цю дестабілізацію і в українській владі, і в суспільстві». «Переконаний, ці плани не матимуть жодної перспективи, як не мали й перспективи попередні плани Путіна щодо України. Упевнений, всі разом, як одна велика команда: українські депутати, посли України в різних державах і наші хлопці, які сьогодні в АТО захищають кордони нашої країни, — ми зможемо домогтися того, щоб збудувати вільну, незалежну, цивілізовану, успішну, європейську країну. Впевнений, що ми крок за кроком йдемо до цього успіху!» — сказав він.


Задля консолідації зусиль


У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко під час зустрічі з керівниками закордонних дипломатичних установ повідомила, що у парламенті працюватиме робоча група з обговорення мінського процесу та шляхів мирного врегулювання ситуації на Донбасі.


Робочу групу, за її словами, було сформовано задля консолідації зусиль представників усіх депутатських фракцій, апарату Ради національної безпеки і оборони, Міністерства закордонних справ та представників всіх підгруп Тристоронньої контактної групи у Мінську для мирного врегулювання ситуації на сході України.


За словами Першого заступника глави парламенту, вже було проведено два засідання цієї групи й узгоджено низку позицій, які важливо доносити в ході переговорів у Мінську.


Окрім того, уповноважений Президента зазначила, що дуже часто виникають спекуляції навколо теми закону про вибори. За словами І. Геращенко, у рамках роботи політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську жоден закон про вибори не пишеться, а обговорюється лише питання модальностей майбутніх виборів.


«Хочу вас запевнити, що в Мінську жоден закон про вибори не пишеться. І тут є однозначна позиція української сторони, що закон про вибори розроблятиметься тільки відповідальними особами, що наділені відповідними конституційними повноваженнями, і подаватиметься такий законопроект Президентом або народними депутатами», — цитує слова І. Геращенко секретаріат Першого заступника глави парламенту.


Безпека, режим тиші та звільнення заручників


Саме ці три завдання, наголосила І. Геращенко, залишаються пріоритетними для України. Вона зазначила, що з метою інформування міжнародних партнерів про складну ситуацію зі звільненням заручників заступник глави президентської адміністрації передав списки 45 заручників, чиє місце знаходження наразі відоме, радникам Федерального Канцлера Німеччини А. Меркель та Президента Франції Ф. Олланда, аби ще раз на найвищому рівні порушити питання про необхідність негайного звільнення українців. Політик зазначила також, що готова надати список заручників керівникам дипломатичних установ України, щоб посли допомогли привернути увагу світової спільноти до зазначеного питання.


Уповноважений Президента розповіла, що чим менше заручників залишається на окупованих територіях та в РФ, тим більше ускладнюється робота щодо їх звільнення. Бойовики шантажують Україну вимогою прийняти закони про амністію і вибори. Водночас, незважаючи на всі труднощі, наголосила вона, Президент, СБУ, представники ТКГ у Мінську та інші уповноважені органи, а також волонтери продовжують свою щоденну роботу задля звільнення заручників, аби українці змогли якомога швидше зустрітися зі своїми родинами.


За словами І. Геращенко, серед інших пріоритетних гуманітарних завдань, що стоять перед Україною — розмінування території проведення АТО, надання гуманітарної та технічної допомоги постраждалим громадам та врегулювання виплат пенсій.


Участь у заході взяли також голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко та заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій:


«Коли Україна говорить «одним голосом», вона стає сильнішою попри намагання розколоти українське суспільство та владу, — що є одним із ключових завдань гібридної війни, яку веде Кремль проти України, — намагання дестабілізувати ситуацію в Україні, пересварити між собою українську еліту для того, щоб збільшити свій вплив, щоб зробити нас слабкішими».