Парад до Дня Незалежності України потрапив у новини світових ЗМІ. Найбільший акцент журналісти зробили на демонстрації новітньої військової техніки, представленої на параді. І вочевидь з особливою увагою за парадом стежили у двох сусідніх державах — Росії, якій і було адресовано більшість меседжів  параду, та Польщі, Президент якої приїхав до Києва відсвяткувати цей день з нами.


Ухвала польським парламентом резолюції щодо Волинської трагедії, яку було названо геноцидом, вчиненим українськими націоналістами, істотно вплинула на політикум України. Тож приїзд Президента Польщі Анджея Дуди в день найбільшого свята України став демонстрацією «незмінності позиції Республіки Польща щодо підтримки зусиль України з відновлення територіальної цілісності».


Саме таку позицію було зафіксовано й у спільний Декларації президентів України — Петра Порошенка і Польщі — Анджея Дуди. Глави держав нагадали про «міцний культурний та історичний зв’язок» між нашими країнами, висловили прагнення розвивати багатовимірну співпрацю і зміцнювати добросусідські відносини, наголосивши, що «розвиток взаємин стратегічного партнерства є безальтернативним історичним вибором». І що від відносин між Україною та Польщею та відновлення миру в нашій державі великою мірою залежить і стабільність та безпека в Центральній та Східній Європі.


«Ми, Президенти України та Республіки Польща, у день відзначення 25-ї річниці незалежної України підтверджуємо взаємно стратегічний характер наших відносин та декларуємо прагнення і надалі будувати українсько-польське сусідство на засадах спільного цивілізаційного розвитку, який зміцнить наші відносини, стане тривалим сполученням наших відносин, гарантуючи цим та майбутнім поколінням поляків і українців відчуття взаємної довіри, злагоди та безпеки», — йдеться у декларації.


Президенти не стали приховувати, що болючі питання спільної історії також стали предметом переговорів. «Щодо історичних сторінок, моя позиція є абсолютно твердою, — заявив Петро Порошенко журналістам. — Ні в якому разі цей діалог не має працювати на користь третьої країни. Будь-які ускладнені стосунки — від цього не виграють ні поляки, ні українці. Наша позиція: політики своє слово мають сказати і вже сказали — ми маємо пробачати і просити пробачення. Ми маємо знайти ту концепцію, яка задовольняє обидві країни. А історичні питання залишити історикам...»


Президент Польщі Анджей Дуда також зауважив: «Ми говорили з Президентом про складні питання, пов’язані з історією та історичною пам’яттю. Ми продовжуватимемо діалог з цього питання, спільно прагнутимемо до того, щоб він був ще більш продуктивним, ніж сьогодні. Ви можете сподіватися також на наші узгоджені дії в цьому питанні. Уже в грудні, думаю, ми зможемо говорити про конкретні речі», — сказав А. Дуда.


Анджей Дуда нагадав, що Польща була першою державою, яка офіційно визнала незалежність України. Сталося це 2 грудня. Тож Анджей Дуда запросив Петра Порошенка саме цього дня відвідати з візитом Польщу і подякував за запрошення взяти участь в урочистостях з нагоди 25-ї річниці Незалежності України. «Пане Президенте, дякую за те, що сьогодні ми могли разом стояти, схиляючи чоло, в пам’ять про тих, хто поліг в ім’я захисту незалежності Української держави, про українських солдатів, що загинули, захищаючи Україну».