24 серпня у Токіо відбулися переговори міністрів закордонних справ Японії, Південної Кореї та КНР — Фуміо Кішіда, Юн Бен Се, Ван І. Сторонам таки вдалося домовитися про зустріч, незважаючи на попередні розбіжності. Додали єдності дії КНДР, яка в середу з підводного човна випустила балістичну ракету, що пролетіла 500 кілометрів в напрямку Японії. МЗС Японії назвав цей пуск «відвертим порушенням резолюції Ради Безпеки ООН», який «створює загрозу дотримання безпеки».


Керівники зовнішньополітичних відомств трьох країн продемонстрували єдність щодо дій КНДР. Вони заявили про неприпустимість провокаційних дій з боку Пхеньяна, закликали до стриманості та дотримання резолюцій Ради Безпеки ООН. Як заявив на спільній прес-конференції по закінченні зустрічі міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда, Японія, КНР та Республіка Корея будуть продовжувати активну співпрацю щодо проблем, які створює своїми діями Пхеньян.


Ще однією темою для обговорення на зустрічі стало формування угоди про вільну торгівлю між трьома державами. Як повідомило агентство Сіньхуа, очільник МЗС Китаю Ван І наголосив на необхідності прискорення переговорів про зону вільної торгівлі, а також угоди про регіональне економічне партнерство. Ван І підкреслив важливість співпраці трьох країн в ході підготовки та проведення в Ханчжоу саміту країн «Великої двадцятки».


Сторони домовилися також докладати зусиль, щоб до кінця року провести тристоронній саміт лідерів країн-сусідів. Попередня зустріч, в якій взяли участь президент Республіки Корея та прем’єр-міністри Японії і Китаю, відбувалася торік у листопаді й істотно пожвавила взаємодію трьох важливих країн Азії.


«Між Японією, Китаєм та Південною Кореєю чимало проблем, але важливо просувати співробітництво, долаючи перешкоди, спираючись на політичну мудрість», — заявив Фуміо Кішіда.


Його колеги — міністри закордонних справ Китаю та Республіки Кореї — також заявили, що, незважаючи на низку проблем у відносинах, на їхніх країнах лежить відповідальність за мир і стабільність у регіоні. Нинішня тристороння зустріч керівників зовнішньополітичних відомств — восьма. Досвід показує, що такі зустрічі є важливим механізмом обговорення задавнених та нових проблем у взаємовідносинах між країнами-сусідами.


Після спільного засідання відбуваються окремі двосторонні зустрічі, на яких є можливість детально обговорити проблеми сусідських відносин. Такі, наприклад, як порушення китайськими кораблями територіальних вод Японії біля островів Сенкаку, які китайська сторона називає Дяоюйдао, ситуація у Південно-Китайському морі, готовність Південної Кореї розмістити на своїй території високоточну систему протиповітряної оборони THAAD, що не подобається Пекіну, та інші проблеми.


Токіо.