У вівторок кілька мінометних снарядів прилетіли з боку Сирії і вибухнули в турецькому місті Каркамиш, розташованому на кордоні із сусідньою країною. Того самого дня турецька поліція закликала жителів Каркамиша тимчасово залишити свої будинки й переселитися подалі від кордону. А в середу о 04.00 турецька армія почала завдавати ударів із гаубиць і реактивних систем залпового вогню по позиціях терористів із ІДІЛ, які захопили в Сирії прикордонні з Туреччиною міста Джераблус і Кеклідж. О 06.00 у повітря піднялися винищувачі F-16, які почали точково бомбити об’єкти джихадистів. Потім до сусідньої країни ввійшли й танки. Так почалася спільна операція військ спеціального призначення Збройних сил Туреччини та коаліції з очистки району Джераблуса від терористів ІГІЛ, яка, за словами президента Туреччини Реджепа Ердогана, дістала назву «Щит Євфрату». Армія Туреччини тільки в середу завдала 224 постріли по 63 об’єктах ІД.


Президент заявив, що метою «Щита Євфрату» є надання підтримки коаліційним силам, які ведуть активну боротьбу з терористичною організацією «Ісламська держава», забезпечення безпеки власних кордонів і зачистка регіону від терористів. За його словами, завдяки цій операції буде відвернено міграційні потоки, забезпечено доставку в регіон гуманітарної допомоги, а також надано підтримку Сирії в збереженні її територіальної цілісності. Але режим Башара Асада вже висловив обурення щодо вторгнення турецьких танків на територію країни.


У відповідь із Анкари повідомили, що ця операція погоджена із США та Іраном, а посилення боротьби проти терористичних організацій, які скоюють напади на Туреччину й убивають невинних людей, сприятиме продовженню співробітництва з міжнародним співтовариством і коаліційними силами.


Турецький телеканал CNN Turk з посиланням на військові джерела повідомив, що турецькі танки ведуть інтенсивний обстріл позицій угруповання ІДІЛ. Випущено понад 200 снарядів, уражено 70 цілей у районі сірійського Джараблуса. У четвер до Сирії увійшли ще 10 танків турецької армії.


На думку міжнародних оглядачів, Туреччина не тільки веде боротьбу з ІДІЛ, а й прагне не допустити захоплення сирійськими курдами Джараблуса та готує плацдарм для наступу на бази ІД у цьому районі збройних угруповань сирійської опозиції, а не урядових сил Б. Асада. Картина складається така: битва за Джараблус іде між трьома сторонами — курдами, яких підтримують США, сирійськими повстанськими угрупованнями, яких підтримує Туреччина, і терористами «Ісламської держави».