«В Україні лишилося ще багато імперських залишків, які доводиться викорінювати всім спільно. Одночасно і вести війну за нашу Незалежність, і проводити реформи, тому не завжди є час для історичних моментів». Таку точку зору в інтерв’ю одному з телеканалів висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


За його словами, через події дворічної давнини більшість громадян України вже пройшли етап самоідентифікації та пишаються тим, що є українцями. Щоправда, відповідно до результатів соцопитувань, думки українців щодо того, чи незалежна нині Україна, розходяться. Однак Голова Верховної Ради переконаний: це викликано лише проявом патріотизму та різним сприйняттям подій, що відбуваються на політичній арені.


«Люди, які вважають, що Україна на сьогодні є недостатньо незалежною державою, — це переважно люди, які є найвищого рівня патріотизму і вважають, що Україні ще необхідно докласти зусиль, щоб мати повну незалежність», — зазначив А. Парубій і додав, що, на його думку, Україна є на сьогодні достатньо незалежною державою.


Водночас голова парламенту зауважив: «Частина нашої землі на сьогодні окупована російським агресором. На жаль, сьогодні продовжується агресія Росії і в економічній, і в інформаційній, і в будь-якій іншій сфері».


Водночас А. Парубій розповів, що для нього означає поняття «українська мрія». «Українська мрія — це потужна українська держава, яка може подбати про безпеку і благоустрій своїх громадян», — заявив глава парламенту. Крім того, це коли кожен громадянин почуватиметься у безпеці, затишно і в добробуті. Водночас «це Українська держава, як потуга, ще раз наголошую — як потуга, яка має достатній потенціал для того, щоб бути регіональним лідером у східно-центральній Європі».


Уже на сьогодні, за його словами, Україна має найпотужнішу армію в усьому регіоні, «яка може сприяти і нашим сусідам — Польщі, країнам Балтії за необхідності їх захисту».


Крім того, А. Парубій розповів про обставини свого допиту в Генпрокуратурі. За його словами, розмова тривала майже п’ять годин. Під час неї, глава парламенту розповів слідчим про ознаки присутності сліду російських спецслужб на Майдані Незалежності під час Революції Гідності. А. Парубій пообіцяв найближчим часом надати слідчим необхідні документи з архіву Самооборони Майдану, комендантом якого він був. Також глава парламенту пообіцяв максимально залучити народних депутатів, які можуть бути корисні в розслідуванні цього кримінального провадження.


«Пообіцяв запросити і сотників Самооборони, які зможуть дати більш детальну інформацію про той чи інший період Майдану, який цікавив би слідчих... Слідчий у цій справі також попросив найближчим часом, щоб я міг дати такі ж подетальні свідчення про події в АТО і про події на окупованих територіях. Моя вимога і моє прохання до хлопців було одне: чимшвидше сказати суспільству і назвати винних у розстрілі людей на Майдані», — заявив Голова Верховної Ради.


Вл. інф.