ЛИСТИ З ПОДОРОЖІ

 

На пошту "Голосу України" надійшов черговий лист від відомого чернігівського мандрівника і письменника Олександра ВОЛОЩУКА, який з 26 червня крокує навкруг Чорного моря. Свою подорож під гаслом "Життя без кордонів" він здійснює за підтримки "Голосу України" і планує за вісім місяців подолати 5 200 кілометрів.

 

На знімках:

 

в липованському селі Сарикьой;

 

в Румунії;

 

і ось по таких дорогах інколи доводиться ходити (Румунія);

 

захід сонця біля мису Каліакра (Болгарія);

 

мис Каліакра;

 

в циганському кварталі міста Балчик (Болгарія).

 

"...Після того, як на початку серпня я залишив терени України, мій подальший шлях проліг територією Румунії -- від дельти Дунаю до кордону з Болгарією (загалом Румунією пройшов 340 км), -- пише у своєму листі пан Олександр. -- Найважче було в дунайській дельті, адже далеко не всюди там можливо пройти пішки -- замість доріг там плавні і очерет... Єдиною транспортною артерією для місцевих жителів є ріка Дунай. Тож невелику ділянку маршруту (20 км) довелося подолати не пішки, а теплоходом -- іншого варіанта просто не було...

 

На чорноморському узбережжі Румунії живе багато старовірів-липован, які оселилися там більш як 150 років тому. У двох липованських селах (Язуріл та Сарикьой) мене дуже радо приймали місцеві жителі-старовіри. З більш-менш великих міст у Румунії відвідав Констанцу, а інколи взагалі доводилося віддалятися від моря і йти польовими дорогами.

 

18 серпня увійшов з Румунії до Болгарії. Перша ночівля була на острові Големія на Дуранкулакському озері. Цей острів знаменитий тим, що саме на ньому знаходяться найдавніші пам'ятники матеріальної культури з каменю, залишені прадавньою людиною в континентальній Європі.

 

На сьомий день мандрівки Болгарією досяг міста Варна, де маю стаціонарну зупинку на кілька днів у хороших знайомих. Болгари -- гостинні люди, відчувається спільність слов'янського менталітету.

 

Загалом пройдено від початку мандрівки навколо Чорного моря трохи більше 1100 кілометрів (це приблизно 22% від запланованого). В середньому проходжу 28,5 км на день. Організм почувається відмінно, а от взуття (друга пара від початку мандрівки) знову не витримує -- чи дійдуть мої черевики до Туреччини, не знаю...

 

Болгарію планую пройти до 10 вересня, далі почнеться найдовша ділянка маршруту -- 1710 км Туреччиною...

 

Всього найкращого, Олександр ВОЛОЩУК".

 

Голос України