Не тільки заклики бути енергоощадними, а реалії життя, коли рахунки за тепло почали просто зашкалювати, змусили кількох шепетівських підприємців встановити теплові лічильники. Намагалися обрати такі засоби обліку, щоб і коштували не надто дорого, і були надійні в роботі. Зробили все, як належить, адже згідно з вимогами чинного законодавства для обліку теплової енергії застосовуються прилади комерційного обліку, занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, або ті, що пройшли державну метрологічну атестацію. Тож обрали саме такі, що дозволені для використання. Але яке було їхнє здивування, коли отримали від ТОВ «ШепетівкаЕнергоінвест» старі рахунки. Тобто суми в них було нараховано не за показниками лічильників, а за нормативами.

 

Коли підприємці поспішили по роз’яснення до комунальників, отримали несподівану відповідь, мовляв, лічильники в них не такі, як потрібно. Це взагалі спантеличило, бо в цих споживачів встановлено саме ті прилади обліку теплової енергії, які дозволено товариством «Шепетівка Енергоінвест» до експлуатації. На підтвердження цього представили навіть відповідні акти, підписані самими надавачами послуг.


Здавалося, непорозуміння з’ясовано. Натомість товариство знову повідомило підприємців, що встановлені в них прилади обліку тепла не відповідають визначеному робочому проекту, і саме це стало приводом для того, щоб нараховувати плату за нормативами, тобто враховуючи площу опалювального приміщення.


Словесні суперечки могли затягнутись надовго. Тому, зрозумівши, що на місці їм не розібратися, підприємці вирішили звернутися до територіального відділення Антимонопольного комітету. Там, розглянувши звернення скаржників, з’ясували, що ТОВ встановило свої умови надання послуг. Зокрема, в тих випадках, коли мова йшла про визначення умов експлуатації теплових лічильників та нарахування плати за нормативами споживання за наявності засобів обліку без урахування їх показань. Тобто на практиці виходило так, що лічильники є, а комунальники все одно нараховують платіжки за своїми правилами.


Мало того, товариство саме й дозволило зазначеним споживачам встановити прилади іншого типу і підписало акт допуску до експлуатації вузла обліку у споживача. Як роз’яснюють антимонопольники, навіть у разі, коли теплолічильник виходить з ладу, під час його ремонту надавачі тепла зобов’язані здійснювати нарахування на підставі усереднених показів приладів обліку за попередні три доби користування. Але в жодному разі не за власними нормативами і розрахунками.


Порушення комунальників очевидні, тому відділення зобов’язало усунути їх. До того ж ТОВ «ШепетівкаЕнергоінвест» було оштрафовано на 27,8 тисячі гривень за зловживання монопольним становищем. Та головне — споживачам вдалося відстояти свої права. Хоч би які вимоги висували на місцях надавачі послуг з подачі тепла, варто пам’ятати: за наявності лічильника, який дозволено до експлуатації, розрахунки мають здійснюватися саме за його показниками, а не за будь-якими іншими нормативами, які комунальники намагаються встановити самовільно.

Хмельницький.