Учора в Мінську після канікул відновила свої засідання Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. На порядок денний було винесено «старі» питання: дотримання режиму тиші, розмінування територій і порядок відведення військ від лінії розмежування. Раніше представник України в підгрупі з безпеки Євген Марчук заявив, що головною проблемою в переговорному процесі є «глибока взаємна недовіра сторін».

Однак якби вдалося розпочати процес відведення військ хоча б на двох-трьох ділянках, тоді можна було б говорити про початок нової якості переговорного процесу, вважає він.

 

Україна закликає припинити вогонь на лінії розмежування в зоні АТО до 1 вересня. Про це вчора в Мінську заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, пише «Белта».


«Ми наполягаємо на безумовному припиненні вогню. Особливо це актуально напередодні 1 вересня. Сьогодні українська сторона у всіх чотирьох підгрупах виступає з ініціативою — напередодні 1 вересня просто зобов’язані всі сторони припинити вогонь, тому що страждають не лише військові, а й цивільне населення», — сказала Ірина Геращенко. За її словами, на лінії розмежування в Луганській області розташовано 126 навчальних закладів, в окремих регіонах торік діти не могли відвідувати школи через бойові дії.


Геращенко також зазначила: Україна готова йти на компроміси в переговорах заради звільнення заручників. За інформацією СБУ, список незаконно утримуваних складається із 116 осіб — військових і цивільних. На переговорах наша сторона порушує питання про створення п’ятої підгрупи в Тристоронній контактній групі.


«Питання кордону для української сторони є принциповим, тому так серйозно весь цей рік ми боремося за те, щоб була створена підгрупа з питання повернення контролю над кордоном, а також з допуску ОБСЄ до україно-російського кордону, щоб міжнародна нейтральна організація могла контролювати, що там відбувається», — заявила Ірина Геращенко.