У четвер турецькі ЗМІ повідомили, що сирійські повстанці, підтримувані збройними силами Туреччини, заволоділи сирійським містом Джараблус, яке тривалий час перебувало під контролем ІД. Міністр оборони Туреччини Фікрі Ишик заявив в ефірі турецького телеканалу NTV, що визволителі зачищають місто від терористів «Ісламської держави», які переховуються.


Міністр запевнив, що турецька армія підтримуватиме сирійських повстанців доти, поки вони не візьмуть під свій контроль усі території поблизу кордону з Туреччиною. Збройні сили сирійської опозиції вже просунулися на 10 кілометрів південніше Джараблуса, а курди, які протистоять Анкарі, відійшли на 8 кілометрів північніше від цього міста.


Операцію «Щит Євфрату», спрямовану проти ІД і курдів у Сирії, Туреччина почала на світанку 24 серпня. На територію сусідньої країни вторглося близько двох десятків танків. З повітря операцію Туреччини підтримує авіація очолюваної США коаліції.


Цю операцію Туреччина почала після чергового обстрілу території країни з боку Сирії. У світі вона викликала суперечливі оцінки. МЗС Сирії назвав це порушенням суверенітету країни, а США її підтримали. Москва, де під час погіршення відносин із Туреччиною було відкрите представництво сирійського Курдистану, висловила занепокоєння із приводу операції «Щит Євфрату». МЗС РФ заявило, що тепер у зоні сирійського конфлікту можливе загострення обстановки. Москва наполягає на тому, що курди повинні брати участь у переговорах із сирійського врегулювання в Женеві.


Офіційна Анкара у відповідь на всі обвинувачення заявила, що має «повне право» на проведення операції у Сирії і не завершить її, поки курдські «Сили захисту народу» не підуть на схід від річки Євфрат, як обіцяли США.

Сирійські курди «повинні піти від східного берега Євфрату. Туреччина дуже уважно стежитиме за цим. Якщо цього не відбудеться, то ми маємо повне право на інтервенцію», — заявив міністр оборони Фікрі Ишик.