У Греції вантажним фурам законодавчо заборонено пересуватися другорядними дорогами країни, які є безплатними. Відтепер водій вантажівки, який проігнорує платну магістраль, повинен буде заплатити штраф у розмірі 1000 євро. Якщо він не зможе виплатити цю суму під час затримання, то автомобіль буде зупинено до оплати штрафу в найближчому банку. Другорядними дорогами як виняток дозволено пересуватися лише вантажним автомобілям спеціального призначення і тем, які постачають продукти та інші товари в населені пункти, куди немає під’їзду платними магістралями.


Місяць тому міністерство транспорту Греції заборонило рух вантажних автомобілів другорядними дорогами через те, що вони руйнують їх, а в бюджеті немає коштів на ремонт. Але ця заборона масово ігнорувалася, і водії об’їжджали платні магістралі, щоб заощадити гроші. Але тепер поліція затримуватиме й нещадно каратиме всіх порушників, незважаючи на протести транспортних фірм, які не згодні з цим розпорядженням міністерства. Вони загрожують страйками, перекриттям платних магістралей і нагадують, що в усіх країнах ЄС альтернативою автобанам є другорядні безплатні дороги.


До речі, про грецьке нововведення мають знати й усі українські автоперевізники і, відправляючи своїх водіїв у відрядження до Греції, інформувати про великі штрафи, якщо вони намагатимуться їхати безплатними дорогами.