Ситуація на сході нашої країни продовжує загострюватися. За даними штабу АТО на 26.08, за минулу добу бойовики 48 разів обстрілювали позиції української армії. При цьому застосовуючи важке озброєння, заборонене Мінськими угодами.


«На донецькому напрямку супротивник випустив майже 170 снарядів з важкої артилерії: на початку й наприкінці доби тричі обстріляв із самохідних артилерійських установок калібру 152 і 122 мм позиції в районі Авдіївки, при обстрілі Архангельського застосував калібр 152 мм. До того ж, на ділянці лінії розмежування Авдіївка—північні околиці Горлівки не вщухають мінометні, гранатометні й кулеметні обстріли. Над нашими позиціями в районі Авдіївскої промзони помічено безпілотний літальний апарат. Поблизу Луганського й Кірового окупанти задіяли бойові машини піхоти», — йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО.


На Луганщині тільки у світлий час доби окупанти дотримувалися «режиму тиші». У Новоолександрівці ворог відкривав вогонь із автоматичних станкових гранатометів, у Троїцькому — із великокаліберних кулеметів, у районі Новозванівки й Золотого провокації тривали із застосуванням стрілецької зброї. По позиціях у Станиці Луганській противник відкривав вогонь із мінометів і гранатометів, крім того — двічі привів БМП...


Неспокійно й на маріупольському напрямку. Під вогнем російсько-терористичних військ Мар’їнка, Водяне, Гнутове, Павліполь, Новомихайлівка.


Учора з самого ранку гібриди влаштували масштабний мінометний обстріл Широкиного. Канонаду було чутно у всіх районах Маріуполя. Про це повідомив прес-офіцер сектору «М» Іван Чміль.


А тим часом російський «воєнторг» продовжує експортувати свої вироби на територію України. Напередодні Путін відправив на Донбас черговий, 56-й, «гумконвой». Одночасно Росія почала раптову перевірку боєздатності своїх військових округів, що перебувають поблизу нашого кордону. За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, навчання торкнуться Південного, Західного і Центрального військових округів. Також на навчання піднято Північний флот, Повітряно-космічні сили й ВДВ.


У ГУР МО України заявляють: у такий спосіб РФ демонструє свою військову міць. Але не виключають, що задекларована мета цих навчань (перевірка боєздатності) може бути змінена в будь-який момент вищим керівництвом Росії.


За словами представника ГУР Вадима Скибицького, загроза такої перевірки для нас полягає в нарощуванні угруповання російських військ поблизу кордону з Україною.


Він нагадав хронологію подій зі схожими «перевірками» у попередні роки:


— навчання «Кавказ-2008», у ході яких створювалося ударне угруповання для агресивних дій на території Грузії;


— потужне угруповання створювалося під час Олімпіади в Сочі 2014 року. Після цього воно було задіяне в анексії Криму;


— навчання ЗС РФ поблизу наших кордонів улітку 2014-го, після яких Росія почала агресію проти нашої держави...


Міністр закордонних справ Республіки Білорусь Володимир Макей заявив учора в Києві, що військові навчання біля кордонів сусідніх держав повинні бути прозорими. Він вважає: якщо проводяться військові навчання з перевищенням певного ліміту кількості й участі відповідного числа бойової техніки, то на них зазвичай запрошуються міжнародні спостерігачі, військові аташе, акредитовані в тій або іншій країні.