Тривають протиаварійні та невідкладні реставраційні роботи у палаці Бадені, розташованому у Коропці Монастириського району на Тернопільщині. Нині спеціалісти зробили все можливе, щоб зберегти унікальну пам’ятку архітектури, яка досі перебувала в катастрофічному стані.


У червні нинішнього року голова Тернопільської облради Віктор Овчарук підписав розпорядження «Про відкритий архітектурний конкурс на визначення найкращого проекту комплексної реставрації та пристосування палацу графа Бадені в смт Коропець Монастириського району під культурно-освітній комплекс». Це розпорядження видане відповідно до попереднього також цьогорічного, але березневого рішення Тернопільської обласної ради «Про програму збереження культурної спадщини Тернопільської області на 2016—2020 роки». На антиаварійні та невідкладні реставраційні роботи обласна рада виділила майже півтора мільйона гривень.


Палац на початку XІX ст. звела родина Мисловських, які в ті часи були власниками Коропця. У 1893 році Коропець купує Станіслав Марцін Бадені — маршалок Галицького сейму, рідний брат губернатора Галичини Казимира Бадені. І він практично одразу починає перебудовувати місцевий палац. У 1914—1920 роках будівлю було сильно пошкоджено та розграбовано. Але у міжвоєнний період власники відбудували маєток.


Архітектура палацового комплексу була спроектована у стилі віденського ренесансу. Також біля Коропецького палацу знаходився ландшафтний парк. Автором паркової реконструкції став Арнольд Рерінг (творець львівського Стрийського парку). Тут росли тюльпанові дерева, дуби, срібні тополі. Через річки Коропчик та Млинівку, що протікали парком, були перекинуті білі місточки. Недалеко починався горіховий гай.


Про багатства Станіслава Бадені й досі ходять легенди. Кажуть, що він хотів у новому палаці викласти підлогу злотими. Але така його примха залишилась нереалізованою, бо на монетах було зображено державну символіку. Хтось запропонував покласти монети на ребро і здійснити задум господаря, але такої кількості злотих, кажуть, не мав Бадені. Останнім власником палацу був його молодший син Стефан. Коли 1939 року в Коропець прийшла радянська влада, він з родиною емігрував до Будапешта.


Гостро потрібні кошти на капітальний ремонт та реконструкцію. Сьогодні, за словами спеціалістів-реставраторів, будівельників, архітекторів, ліквідацію аварійного стану практично завершено, принаймні виключено можливості потрапляння опадів усередину будівлі. Наступний крок — комплексна реставрація приміщень і впорядкування території.


Нині палац Бадені є частиною Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, який роботу не припинятиме. Але в перспективі маєток має виконувати ще й культурну, туристичну та пізнавальну функції. Для архітекторів це непросте завдання, однак влада та громадськість області сподіваються, що учасники конкурсу подадуть ідеї, реалізація яких зацікавить інвесторів та меценатів. У Тернопільській обласній організації Національної спілки архітекторів України наразі завершують розробку умов даного конкурсу.

Тернопільська область.