Початкова школа № 15 у Гостомелі, якій наступного року виповниться 70 років, опинилася у приватних руках. Її власники заявили, що вони не допустять дітей до навчання. Батьки в розпачі...

 

 

10 серпня вчителі початкової школи № 15, що на Баланівці в Гостомелі, побачили навколо школи будівельну стрічку (на знімку вгорі) й оголошення про те, що ця будівля аварійна. Як з’ясувалося, зробив це нібито власник споруди — син юристки КСП «Бучанський» Лариси Павлюк — Богдан Павлюк.


Цей мікрорайон колись був центральною садибою процвітаючого радгоспу «Бучанський» — одного з передових на Київщині. А за останні 20 років він перетворився на закинутий, забутий Богом і людьми куточок землі без дитсадка, медамбулаторії, аптеки, і навіть магазин — один на все селище. І це всього за 30 км від Києва і 5 км від Бучі! Школа була й залишається основним осередком життя.


Колись у цій будівлі (до 1947 р.) розміщувався пологовий будинок для засуджених матерів та народжених ними дітей. У зв’язку з ліквідацією жіночої колонії приміщення передали на баланс радгоспу «Бучанський». Його керівництво на першому поверсі відкрило контору радгоспу, на другому — початкову школу й бібліотеку; по сусідству — в окремих кімнатах — проживали працівники радгоспу. Класів для учнів бракувало; один із них розміщувався просто на веранді. Коли згодом мешканців квартир виселили, умови для праці вчителів і занять учнів значно поліпшилися. Згодом у школі відкрили спальну кімнату, актову й спортивну зали, бібліотеку, комп’ютерний клас, їдальню.


Нині у школі навчаються 64 дитини. Цього навчального року до першого класу йде 22 учні.


— Зранку того ж дня за нашим дзвінком до школи приїхала представник Ірпінського управління освіти Тетяна Балашова, яка запевнила, що навчальний процес буде нормальний, — розповідає директор школи Світлана Чумак. — Але трохи згодом заявився нібито власник Богдан Павлюк і почав, не заходячи в школу, обклеювати споруду стрічкою й розвішувати оголошення про те, що будівля аварійна і що вона — «приватна власність». На наше запитання «що відбувається?» чоловік грубо відповів: «Звільніть приміщення, воно в аварійному стані! І взагалі, це — приватна власність». Ми кажемо: дайте нам якісь документи, які підтверджують те, що школа в аварійному стані. Але жодного документа він не надав.


Павлюк нібито є власником 1/3 приміщення. Іншою частиною володіє Ольга Прилипко (депутат Гостомельської селищної ради і донька її голови) та Лариса Павлюк. Хоча жодних документів на право власності чи оренду приміщення ніхто з учителів і батьків не бачив.


«Ми побоюємося або якогось підпалу, або вибуху — від них усього можна чекати. Треба їхати в поліцію й просити охорону для школи, — хвилюється директорка. — Ми готові на 100% розпочинати навчальний процес. У школі зроблено ремонт, встановлені нові дошки та парти зі стільцями, є комп’ютерний клас, у спальній кімнаті для наймолодших — нові меблі. Але «власники» розповідають, що приміщення дерев’яне, що сходи дерев’яні, що може зайнятися проводка... Коли ми 5 років тому створювали в школі комп’ютерний клас, повністю було замінено електропроводку. Казали, що санвузол у нас спільний із дітьми. Але раніше він у нас взагалі був на вулиці, це ми своїми силами його зробили, — розповідає С. Чумак. — Два роки тому ми дізналися, що будівля, в якій розташована школа, — у приватній власності. Почали запитувати документи, з’ясовувати: за скільки ж продали її і де кошти? Але досі не отримали відповіді на жодне запитання. Мені відомо лише про договір, укладений забудовником Андрієм Друзенком, який будує «Гостомельські липки» на ділянці Богдана Павлюка, що поряд, з Ірпінським відділом освіти про оренду приміщення для школи до 2017 року. Чому договір підписаний Друзенком, також невідомо».


Батьки та вчителі зібралися на збори (на знімку внизу). Але так і не почули від влади обіцянок захистити школу. Річ у тім, що в останні роки на Баланівці будуються нові й нові житлові комплекси, серед яких і розташовані майже впритул до шкільної будівлі «Гостомельські липки».

 


— Ми дуже занепокоєні: мікрорайон росте, дітей більшає, а перспективи влаштувати їх у навчальні заклади дедалі сумніші. У військовому містечку школа № 14 переповнена. Школа № 13 уже набрала 5 перших класів по 35 дітей! У сусідній Бучі та Блиставиці (Бородянського району) також. Це при тому, що ще не заселився ЖК «Покровський», а коли заселяться «Гостомельські липки» і багатоповерхівки по Богдана Хмельницького, то наші діти вчитимуться у три зміни? — обурюється громадська активістка й мама трьох дітей Інна Лісняк. — Та й хто возитиме наших дітей до школи? Перед виборами Прилипко обіцяв збудувати в Гостомелі садок та школу, це були його передвиборні обіцянки, виконання яких мешканці селища чекають і досі. Натомість нові й нові висотки у Гостомелі, як і в усьому пристоличному Приірпінні, — явище вже звичне. Схоже, і на місці нашої школи нові власники планують будівництво багатоповерхівок...


Одна з новоспечених власників шкільної будівлі Лариса Павлюк розповіла: «Ми знімаємо з себе всі права на оренду будівлі й відчужуємо майно «Бучанського», яке ми викупили за борги. До речі, борг у колишнього радгоспу — 400,5 млн. грн.! І якщо ми все-таки будемо власниками, то 1 вересня не допустимо дітей до аварійної будівлі...»


Натомість гостомельський селищний голова Юрій Прилипко, який також був запрошений на зустріч із мешканцями, іншої думки. Втім, охочіше він говорив про обіцяний дитячий садок.


— У селищній раді вже є проектна документація для майбутнього дитсадка, — намагається перекричати обурених людей Юрій Прилипко. — Ми могли б уже розпочати будівництво. Але мене звинуватили в корупції, тому що я хотів зробити все по-людськи. А тепер доведеться чекати, поки затвердять проект, проведуть десятки експертиз, пограються у тендери, тому будівництво дитсадка відкладеться на невизначений термін. У нас є 1,5 мільйона гривень із 26 необхідних, але я примушу забудовників заплатити пайові на розвиток селища. Поки я тут, школа № 15 працюватиме! А згодом збудуємо нову на 240 місць, — пообіцяв голова, але написати це на папері відмовився.


Пристрасті перенеслися в саму школу. До батьків приїхали представники сфери освіти — заступниця начальника відділу освіти Ірпеня Тетяна Балашова, заступник міського голови Ірпеня Наталія Семко, депутати Гостомельської селищної ради та заступник селищного голови Гостомеля Олексій Гончаренко. На жаль, ті, кого вважають власниками будівлі, — депутатка Ольга Прилипко та Богдан Павлюк — так і не з’явилися.


Батьки та небайдужі представники громади Гостомеля готують звернення до прокуратури та в Міжнародну організацію захисту прав людини. Як могло так статися, що приміщення школи, яка стоїть на балансі Ірпінського відділу освіти, з 1947 року (за іншими документами — з 1954 р.) перебуває в оренді? Відповіді на це запитання шукатиме уже прокуратура. А нині, коли до початку навчального року залишилися лічені години, батьки й жителі селища захищатимуть школу всією громадою, а в разі провокацій обіцяють перекрити Варшавську трасу...


Київська область.


Фото з сайту «Громада Приірпіння».