Глава уряду і голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Ангела Меркель уміє утримувати інтригу. Тижневик «Шпігель», з посиланнями на відомство канцлера, повідомив, що вона визначається, варто їй висувати ще раз свою кандидатуру на цю посаду чи ні. Рішення канцлер відклала до початку 2017 року.


Меркель мала намір оприлюднити свої плани щодо майбутнього вибору ще на початку цього року, але через міграційну кризу та конфлікт із соратниками із правлячої коаліції — Християнсько-соціальним союзом (ХСС) відклала рішення до осені. Тепер от знову спричинила дискусії перенесенням обіцяного на пізніший термін. Експерти вважають, що воно залежатиме від згоди ХСС надати їй підтримку.


Ще донедавна блок ХДС/ХСС був чи не найпопулярнішою у ФРН політичною силою. Але між практично однодумцями прослизнула «чорна кішка», точніше міграційна політика канцлера Меркель, котра практично відкрила кордони не тільки для біженців від війни, а й для тих, хто бідує у багатьох країнах. Великі розбіжності в підходах до цієї проблеми у Меркель виникли з лідером ХСС Хорстом Зеехофером. Він вважає, що відчиняти «двері» в країну для такої величезної кількості іноземців для німців надто накладно.


Меркель або готує якусь нову стратегію, або просто вирішила бути обережнішою? Адже Зеехофер уже заявив, що ХСС визначиться з тим, чи підтримуватиме його партія її кандидатуру на посаду канцлера лише весною наступного року. Також оточення Меркель побоюється, що її політичні позиції можуть бути ослаблені, якщо вона заявить про намір змагатися за посаду канцлера без підтримки Зеехофера.


Водночас міграційну політику канцлера критикує  одна з найбільших фракцій Бундестагу — від Соціал-демократичної партії Німеччини. Зокрема у недільному інтерв’ю громадсько-правовому телеканалу ZDF віце-канцлер, міністр економіки ФРН і голова СДПН Зігмар Габріель висловився за запровадження верхньої межі з прийняття мігрантів, яка має бути узгоджена з інтеграційними можливостями країни. «Для Німеччини немислимо щороку приймати по мільйону біженців, — заявив він. — Для цього зовсім недостатньо постійно запевняти, що «ми впораємося».


Цього само дня глава відомства у справах міграції і біженців Франк-Юрген Вайзе в інтерв’ю виданню Bіld am Sonntag повідомив, що до кінця 2016 року у ФРН може прибути від 250 до 300 тисяч біженців...

Берлін.

 

Довідка

 

Ангела Меркель очолює уряд ФРН із 2005 року — довше, ніж будь-який її колега в інших країнах Європи. 


Вибори в Бундестаг, за результатами яких формується уряд і визначається канцлер, мають відбутися восени 2017 року.