У п’ятницю в Стамбулі за підвищених заходів безпеки відбулася урочиста церемонія відкриття третього мосту через Босфор, який має розвантажити рух транспорту в мегаполісі. Його названо на честь османського султана Явуза Селіма.


Новий міст називають — це унікальна інженерна споруда, він найширший у світі — 59 метрів, його довжина — 2164 метри, а висота — 322 метри. По ньому прокладено магістраль «Північне узбережжя» із восьми смуг, а також залізничне полотно у двох напрямках. Будівництво мосту розпочалося в травні 2013 року. Його вартість, за офіційним даними, оцінюється у три мільярди доларів, але разом із під’їзними дорогами, багаторівневими розв’язками, благоустроєм європейського і азіатського берегів Босфору сягає шести мільярдів.


Третій міст через Босфор стане частиною Північної окружної дороги, загальна довжина якої 257 кілометрів.


Турецькі ЗМІ зазначають, що на відкритті мосту імені Явуза Селіма були присутні король Бахрейну Хамад бін Іса Аль Халіф, член Президії Боснії і Герцеговини Бакір Ізетбегович, президент Македонії Георгі Іванов, прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, перший міністр пакистанської провінції Пенджаб Шахбаз Шеріф, віце-прем’єр Сербії Расім Ляіч, перший віце-прем’єр Грузії Дмитрій Кумсішвілі, міністри транспорту й економіки низки країн Чорноморського та Каспійського регіонів, дипломати закордонних країн, акредитовані в Туреччині. Одне слово, церемонія стала пишною і представницькою.


До мосту туристичні фірми вже проклали ознайомлювальні маршрути. Помилуватися вражаючою підвісною спорудою можна і з прогулянкових катерів, які возять Босфором туристів.

 

Люди роблять селфі на фоні третього мосту через протоку Босфор у Стамбулі.


Фото Xіnhua/Укрінформ.