Учорашнє засідання Національної ради реформ було присвячено питанням дерегуляції та інвестиційної привабливості нашої країни. Участь у заході, який відбувався під головуванням Президента Петра Порошенка, взяли Голова Верховної Ради Андрій Парубій та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман (на знімку).

 


Відкриваючи засідання, Петро Порошенко спочатку повідомив, що прийняв відставку Бориса Ложкіна з посади глави адміністрації Президента. Проте Б. Ложкін і далі залишатиметься у команді Президента — він очолить Національну інвестиційну раду та буде членом Національної ради реформ. Адміністрацією Президента віднині керуватиме Ігор Райнін, який до цього був головою Харківської ОДА. Представляючи нового очільника адміністрації, Президент назвав І. Райніна одним із найкращих голів ОДА, за керівництва якого Харківщина перетворилася на центр реформ і розвитку.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав питання дерегуляції одним із найважливіших. «Адже надто багато питань в інших сферах залежить від того, чи зможемо ми провести успішно реформи в питанні дерегуляції. Воно фактично зачіпає всі сфери суспільного, економічного життя країни. Це не лише питання економіки, залучення інвестицій. Переконаний: у цій сфері заховане одне з найголовніших завдань у боротьбі з корупцією. Бо дуже часто неймовірний опір, який чиниться в процесі дерегуляції, базований на тому, що залишається бажання контролювати певні сфери і корупційні схеми, які залишилися з минулого», — сказав він.


За словами глави парламенту, особливо гарно це видно під час обговорення приватизаційних питань: «Коли під гаслами захисту державного майна захований не професійний, а політично-фінансовий інтерес певних груп, які всіма силами намагаються схеми минулого перенести в майбутнє. Хочу переконливо сказати: так не буде. Цей шлях не має жодних перспектив. Верховна Рада йде шляхом реформ у питанні дерегуляції. Вже багато рішень було ухвалено, багато реформ започатковано».


Водночас А. Парубій висловив упевненість, що парламент пройде цей шлях і станеться це найближчим часом. Адже ціла низка законів, за його словами, вже ухвалена у першому читанні, пройшла професійну дискусію на рівні комітетів. Він висловив також сподівання, що Б. Ложкін як голова Національної інвестиційної ради долучиться до дискусійного майданчика. «Нам важлива професійна дискусія, і ми розраховуємо на вас», — зауважив він.


За словами Голови Верховної Ради, питання дерегуляції стануть одними з перших, які розгляне нова сесія парламенту. «Переконаний, усі ми докладемо максимум зусиль, щоб завершити започатковані реформи ухваленням рішень у парламенті та впровадженням їх у життя», — сказав А. Парубій.


У свою чергу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що дерегуляція та залучення інвестицій — це те, що дасть можливість розкрити справжній потенціал нашої країни. За його словами, потрібно проводити не лише дерегуляцію, а й впроваджувати розумну регуляцію. «Щоб Україна була конкурентною, щоб ми забезпечували відповідну безпеку, створювали якісний інвестиційний клімат, щоб кожен, хто має бажання інвестувати в нашу країну, став успішним», — сказав він і додав, що йдеться не лише про залучення іноземних інвестицій. Адже у нас є і внутрішній ресурс. «Маємо зробити все для того, щоб наша економіка розвивалася. Тут потрібно взагалі підвищити якість ухвалення рішень різними органами влади — починаючи від центру і завершуючи місцевими органами влади», — зауважив прем’єр.


Окремо глава уряду наголосив на важливості провадження антикорупційної політики. «Антикорупційний тиск має бути продовжено і збільшено в десятки разів. Це критично важливо для нашої країни. Бо корупція створює перешкоди для бізнесу. Корупція, хабарництво і решта подібних речей створюють величезну загрозу для нашої держави. Це для нас ворог номер один. Корупція і популізм — це те, що може знищити нас зсередини. Тому наше завдання — дати гідну відповідь на ці процеси», — наголосив В. Гройсман.

 

Фото Михайла МАРКІВА  (прес-служба Президента України).