Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко виступає за активізацію україно-білоруського міжпарламентського діалогу. Про це вона сказала у Мінську на брифінгу для білоруських журналістів, присвяченому 25-річчю Незалежності України.

 


24 серпня, нагадала вона, Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з дипломатичним корпусом повідомив, що найближчим часом буде призначено посла України в Республіку Білорусь. «Я теж вважаю це важливим моментом», — сказала Ірина Геращенко і додала: в Україні уважно стежать за виборчою кампанією в Білорусі.


«Очікуємо результатів і вважаємо, що після обрання нового складу білоруського парламенту необхідно активізувати і міжпарламентський діалог. Тим більше, що міжпарламентська комісія зі співпраці Верховної Ради України і Національних зборів Білорусі останні кілька років на засідання не збиралася», — поділилася Перший заступник глави парламенту.


Ми не визнаємо виборів, які відбудуться на вкрадених територіях


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко просить білоруських колег «утриматися від наполегливих запрошень Російської Федерації взяти участь як спостерігачі у виборах на окупованих та анексованих територіях в Криму».


«Ми знаємо, що у вересні в Росії відбудуться вибори в Держдуму, і українська сторона апелює до всіх наших партнерів і сусідів з тим, щоб утриматися від того, аби посилати спостерігачів на анексовані території, а саме в Крим. Тому що Україна не визнає ці вибори, котрі проходять на відкушеній, вкраденій у України території», — підкреслила Ірина Геращенко.


Методи переслідування кримських татар нагадують найстрашніші часи радянського союзу


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголошує, що до лідерів кримськотатарського народу в Криму сьогодні застосовуються методи радянської каральної медицини.


«Я кажу про одного з лідерів кримських татар, пана Умерова, якого утримують у психіатричній клініці, і до якого не допускають медиків, і не надають ліків. Він страждає на цукровий діабет і хворобу Паркінсона», — зазначила Ірина Геращенко.


У цьому контексті вона наголосила, що Україна вимагає від окупаційної влади припинити переслідування кримських татар і звільнення всіх політичних в’язнів, до яких, безумовно, належить і І. Умеров.


Вона заявила про вимогу допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста як до російських в’язниць, так і на тимчасово окупованій території для участі в процесі визволення людей, так і для їх розшуку.
«Оскільки у списку зниклих безвісти сьогодні налічується майже 500 осіб і, вочевидь, для їх пошуку, для ідентифікації тіл, для християнського прощання із загиблими необхідно, щоб процеси було прискорено. Тут важлива нейтральна структура, якою є МКЧХ, щоб він якомога швидше до цього долучився», — сказала Ірина Геращенко.


Готові до широкого компромісу заради звільнення полонених


Українська сторона, акцентувала увагу Перший заступник Голови Верховної Ради, вважає гуманітарний блок ключовим у контексті Мінських переговорів. «Задля прогресу у виконанні гуманітарного блоку ми виступаємо за якомога ширший компроміс, і готові до нього, заради двох цілей: по-перше, це звільнення всіх полонених, усіх незаконно утримуваних як на тимчасово окупованій території, так і в російських тюрмах. І, по-друге, також ми наполягаємо на безумовному і безперешкодному доступі гуманітарних міжнародних місій на територію конфлікту», — наголосила Ірина Геращенко.


Вона зауважила, що «на сьогодні, за даними Служби безпеки України, якими ми послуговуємося у роботі мінської гуманітарної групи, у цьому страшному списку людей, які утримуються, — 107 осіб. Це військові, цивільні особи, і дев’ять осіб, хто у в’язницях у Росії».


До того ж вона зауважила, що питання амністії — це інший пункт Мінських угод, аніж звільнення заручників, і додала, що Україна наполягає на негайному звільненні заручників.


Бойовики дивляться на Москву


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко вважає Мінські угоди важливим механізмом мирного, політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі.


«Ми віддані саме такому шляху врегулювання ситуації. Але тут важлива позиція другої сторони», — сказала Ірина Геращенко.

 


Відповідаючи на запитання білоруських журналістів стосовно ескалації конфлікту на Донбасі, Ірина Геращенко зазначила, що Мінські угоди не виконуються Російською Федерацією і контрольованими нею бойовиками на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.


«На жаль, угоди не виконуються за всіма пунктами, починаючи з пункту про припинення вогню, закінчуючи такими болючими для всіх українців позиціями, як звільнення заручників чи поновлення контролю над ділянкою україно-російського кордону», — сказала вона.


До того ж Ірина Геращенко наголосила: «Мінські домовленості не виконуються, але вони працюють. Чому? Тому що санкції проти РФ прив’язані до Мінських угод. Немає виконання Мінських угод — діють санкції». Вона нагадала позицію європейських країн та США, які чітко заявили, що санкції проти РФ мають тривати до повного виконання Мінських угод.
Вона нагадала, що «коли в України украли Крим, а проголосувала за це вся нинішня Дума і Сенат РФ, проголосували за те, щоб ввести війська в сусідню країну, з легкістю, одноголосно, одна людина проголосувала проти». «Це відповідальність цих політиків, так званих, за те, що кожен, хто підняв руку, відповідає за вбивство українських жінок, дітей, за зруйновані міста, села, за мародерство, влаштоване на Донбасі, звідки зараз вивозяться заводи, як у роки Другої світової. Раніше фашисти, зараз так звані «браття», — сказала Ірина Геращенко і додала: «Однак Україна дуже чітко стоїть на позиції захисту наших кордонів, наших інтересів».
«Ми розуміємо, що сьогодні захищаємо не лише територіальну цілісність України, а й безпеку і право на самовизначення, на незалежність інших країн, Білорусі, країн Балтії. І ми пишаємося нашою армією за це», —підкреслила Ірина Геращенко.


Ірина Геращенко згадала інституції, котрі повинні захищати мир: «Ми бачимо непрацюючу структуру Ради Безпеки ООН, ми бачимо, що жодна рекомендація, резолюція ПАРЄ не виконується. Заблоковано більшість рішень ОБСЄ». «Проте були запроваджені санкції проти РФ, завдяки Мінським угодам. Якби не було санкцій, хто знає, де були б ці «браття» зі своїми фантазіями про «Новоросію» і «русскую весну», що принесла смерть на українські землі», — додала Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради заявила, що Україна на переговорах у Мінську наполягає на повному припиненні вогню напередодні 1 вересня.


Вона зауважила: «Якщо говорити про Донецьку область, то всього в ній 715 навчальних закладів. Достатньо багато з цих 715 закладів теж розташовані біля лінії розмежування, в таких населених пунктах, як Мар’їнка, Зайцеве, вони перебувають у постійній небезпеці».


«Діти там фактично майже весь минулий рік не мали змоги відвідувати школу. Сьогодні Мар’їнка обстрілюється. У День Незалежності Мар’їнка була під обстрілом. Вочевидь ті, хто є авторами цього конфлікту, цієї війни, а це Російська Федерація, яка вторглася на територію України, окупувала Крим, окупувала частину Донбасу, повинна подумати про мирне населення України», — наголосила Ірина Геращенко.

 

ДОСЛІВНО

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Українським дипломатам, українській владі й Президентові, у першу чергу, довелося докласти дуже багато зусиль, аби сформувати проукраїнську коаліцію у світі, щоб світ нас почув і усвідомив, що насправді відбувається на Донбасі й хто це розв’язав. Все, що відбувається навколо Криму — це не лише порушення територіального суверенітету, незалежності України. Це серйозна загроза безпеці Європи».


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.