«Американські та європейські політики обурені подіями, які пов’язані з запуском системи електронного декларування. Посол однієї з європейських держав уважає цю ситуацію принизливою для закордонних партнерів, які надають підтримку Україні. Тому, зі свого боку, ми використаємо всі можливості, щоб система е-декларування почала працювати», — заявив народний депутат від фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв (на знімку).

 

 

Нагадаємо, раніше про можливість зламу системи е-декларування заявляли народні депутати Антон Геращенко («Народний фронт») та Іван Вінник (БПП). Депутати повідомили, що в системі е-декларування з’явилася декларація, заповнена невідомою особою від імені Руслана Рябошапки, в якій вказувалося на отриманні 25 млн. гривень від ТОВ «Неякісний розробник».


Згодом представник компанії-розробника «Міранда» спростував факт наявності «дірки» у системі. «Система перебуває в дослідній експлуатації. Дозволено використання тестових ключів ЕЦП», — написав Михайло Кавун на своїй сторінці у Фейсбук. «Алгоритм «зламу» простий: виписують на сайті тестовий ключ на Рябошапку та подають декларацію. При запуску системи в промислову експлуатацію використання тестових ключів відключається», — додав він.


Можливість зламу заперечили і в Програмі розвитку ООН. «Відповідно до технічних регламентів України, використання програмного забезпечення в тестовому режимі дозволяє користувачам пройти аутентифікацію тестовим ключем електронного підпису і відправити тестову декларацію. Технічні фахівці НАЗК розглянули системні логи і підтвердили, що система не була зламана», — йдеться у заяві ПРООН, поширеній у Фуйсбуці.
У свою чергу, народний депутат Павло Костенко («Самопоміч»), як повідомляє прес-служба партії, пообіцяв відправити депутатське звернення до правоохоронних органів із проханням перевірити, хто саме з держслужбовців ДП «Українські спеціальні системи» надав сертифікований ключ для розміщення несправжньої електронної декларації стороннім особам.


Проте він не впевнений, що правоохоронці серйозно поставляться до цього депутатського звернення: «Потрібно розуміти, що два представники політичних сил, а саме Блоку Петра Порошенка та «Народний фронт», зробили заяву про те, що стався так званий злам системи е-декларування, і що система ненадійна. У мене виникають сумніви з приводу того, чи будуть правоохоронні органи об’єктивно перевіряти факт надання держслужбовцями сертифікованого ключа стороннім особам. Особливо коли більшість політиків не бажають того, щоб система електронного декларування почала працювати».


Натомість народний депутат від Опозиційного блоку Володимир Гусак не вважає систему е-декларування панацеєю у боротьбі з корупцією.


«До системи електронного декларування нині прикуто надто багато уваги. Чомусь вважається, що це — панацея. Гадають, що коли ця система запрацює, то корупцію в Україні буде подолано. Але це не так», — зауважив він.


Для того щоб покінчити з цим явищем, на думку політика, потрібна перш за все «велика політична воля чинної влади». Поки що, упевнений обранець, боротьба з корупцією триває лише у піар-площині: «Було багато скандальних затримань, але поки що жодної справи у суді немає, так само, як і судової ухвали».


Вл. інф.