Продовжують посилюватися обстріли в зоні проведення антитерористичної операції. Причому під вогнем опиняються вже не тільки підрозділи Збройних Сил України. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР), зафіксовано зростання кількості навмисних провокаційних обстрілів з передових позицій у власний тил по житлових кварталах мирних мешканців. А провину за це терористи покладають на ЗСУ. На такий крок бойовики йдуть, відчуваючи на собі зростаюче невдоволення місцевого населення діями російських окупаційних військ.

 

Особливий цинізм російських окупантів полягає в тому, що ще минулого тижня так звана адміністрація Донецька поширювала повідомлення про «загрозу» артилерійських обстрілів і наполегливо рекомендувала покинути свої будинки. Але в підсумку залишені власниками приміщення були розграбовані російськими військовими мародерами.


На думку прес-офіцера української сторони спільного центру з контролю і координації (СЦКК) ОБСЄ Вадима Бакая, промислова інфраструктура населених пунктів Донбасу сприяє здійсненню бойовиками прихованого широкого маневру артилерією, в основному не підрозділами, а окремими пушками (мінометами), і виконанню завдань одночасно з декількох напрямків, суттєво не демаскуючи місця розташування вогневих позицій.
Така стратегія, на думку представників СЦКК, має низку «безпрограшних» аспектів, оскільки створює умови для формування керівництвом псевдореспублік «актуального» інформаційного супроводу при відкритті ЗСУ відповідного вогню. А у разі, якщо таких фактів немає, їх фальсифікують шляхом здійснення «самообстрілів», яких завдають ще й по позиціях самих бойовиків. За даними ГУР, до такого «методу» терористи вдаються  й у «виховних» цілях, намагаючись тримати підлеглих в «тонусі» і стримувати процес дезертирства, що дедалі більше посилюється, у своїх військах. Причому тікають не тільки зі збройних підрозділів сепаратистів, а й представники окупаційних військ РФ.


Як повідомляє українська розвідка, лише за 29 серпня від обстрілів з 122-мм гаубиць власних позицій у районі населених пунктів Лозове й Калинівка одержали тяжкі поранення троє російських військових. Усього за цю добу в зоні АТО загинуло шість і було поранено 29 військовослужбовців РФ.