Футбол. Позавчора збірна України почала підготовку до відбірного матчу ЧС-2018 з Ісландією. Того вечора на НСК «Олімпійський» відбулася прес-конференція тренера української національної команди Андрія Шевченка (на знімку).

 


— Як оціните функціональний і, особливо, психологічний стан динамівських збірників?


— Я дивився останній матч «Динамо» проти «Ворскли» і можу сказати, що у динамівців було достатньо моментів, щоб забити. Я бачив команду, яка не зупинялася і йшла вперед. Але треба визнати, що й «Ворскла» добре зіграла.


— Чи згодні з тим, що тепер основна проблема збірної — позиція лівого оборонця?


— Вона є. Але приємно, що Бутко вже зіграв тайм в останньому матчі «Шахтаря». Нас дуже тривожить, що багато футболістів не одержують достатньо ігрової практики у своїх клубах.


— Як вибиратимете 18 виконавців для заявки на матч із Ісландією з великої кількості викликаних на збір?


— Маємо 32 кандидатів. Це пов’язано з тим, що, по-перше, треба подивитися у справі новачків. По-друге, одне з моїх завдань — створення конкуренції в збірній на кожній позиції. Гравці, які приїжджають до нас, повинні знати: щоб одержати місце в основному складі, потрібно за нього боротися, показувати результат на тренуваннях.


Щодо заявки, то наприкінці тижневого циклу (складається з щоденних дворазових тренувань, а потім ще або двостороння гра, або тактичне заняття) і визначимося з гравцями, з якими готуватимемося безпосередньо до матчу.


— Які завдання вирішуватимете у відбірному циклі?


— Вийти до фінальної частини ЧС-2018, побудувати нову команду. А ще поставлено завдання зблизити зі збірною вболівальників. Сподіваюся, нам допоможе відповідний рівень гри, результати й самовіддача футболістів.

От і сьогоднішнє відкрите тренування в присутності глядачів, спілкування з гравцями, сподіваюся, сприятимуть взаєморозумінню.


— Юрченко переніс непросту травму коліна, але ви його викликали до збірної...


— Його стан можна буде оцінити після закінчення першого тренувального мікроциклу. Так, у нього була важка травма, але як потенційного кандидата я його розглядаю.


— На якій стадії перебуває питання натуралізації Марлоса й Мораеса?


— Ми нікого спеціально не залучатимемо. Якщо гравець має бажання виступати за нашу національну команду, то для початку він має одержати паспорт громадянина України. Після цього почнемо стежити за грою цього виконавця, щоб зрозуміти: підходить він нам чи ні. Така моя позиція.


— Як вам збірна Ісландії?


— Це дуже згуртований колектив зі злагодженими ігровими взаємозв’язками. Ісландці чудово знають, як потрібно оборонятися, й при цьому вміють атакувати. Напевно, головна зброя нашого суперника — це стандартні положення. Нам треба все це врахувати, обираючи стратегію на зустріч.


— Які перші враження ваших іноземних помічників від України?


— Дуже позитивні. Всі вони захоплюються нашими людьми і їхньою відкритістю. Вони відзначають згуртованість українців, їхній високий дух.


— Хто буде тренером воротарів у збірній?


— Іспанець Педро, котрий працював у «Дніпрі».


— Яких помилок ваших попередників ви не хотіли б повторити насамперед?


— Мій життєвий принцип полягає в тому, щоб, озираючись назад, можна було чесно собі сказати: «Я зробив усе, що було в моїх силах». Це для мене головне.


— Чому відмовилися від проведення контрольного матчу напередодні поєдинку з Ісландією?


— Тепер такий матч нам не потрібний.


— Як змінилося ваше життя з початком роботи у збірній України?


— Це чималі емоції та величезна відповідальність. Я пройшов через національну збірну як гравець і чудово розумію, яку команду мені довірили і які завдання переді мною поставлено. Тому, повірте, життя моє у зв’язку з такою роботою змінилося відчутно.

Фото ФФУ.