«Ми вкрай стурбовані затриманням кримськотатарського лідера Ільмі Умерова. Ми розуміємо, що стан його здоров’я зараз критичний. Він продовжує перебувати в примусовому психіатричному ув’язненні. Ця тактика утримання дисидентів в психіатричних палатах викликає глибоку тривогу. Ми приєднуємося до міжнародного співтовариства і закликаємо російський уряд звільнити його негайно», — заявив представник Держдепартаменту США Джон Кірбі.

 

А донька заступника Голови Меджлісу Айше Умерова, яка після окупації Криму жила і працювала в Києві та повернулася на 
півострів, щоб приєднатися до боротьби за звільнення батька, у понеділок на своїй сторінці у Фейсбук розмістила звернення родини до Президента, Верховної Ради, уряду України, міжнародних урядових і неурядових організацій та правозахисників із закликом консолідувати зусилля зі звільнення Ільмі Умерова.
У зверненні наголошується, що політичне переслідування заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу переросло в примусове утримання в психіатричній лікарні. І пов’язано це винятково з переконаннями та відкритими заявами Ільмі Умерова, що Крим, анексований Росією в 2014 році, є невід’ємною частиною України.
«Ільмі Умеров абсолютно психічно здоровий, але страждає на низку інших серйозних захворювань: хвороба Паркінсона ІІІ ступеня, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, перенесена операція на серці», — пише родина. «Створені в психіатричній лікарні умови — відсутність регулярного харчування, незадовільний санітарний стан, відсутність кваліфікованої медичної допомоги — становлять пряму загрозу життю Ільмі Умерова і є тортурами та нелюдським ставленням».
Також родичі політв’язня повідомляють, що на рішення про призначення психіатричної експертизи було подано апеляційну скаргу. А що її не розглянуто, то судове рішення про проведення примусової стаціонарної судово-психіатричної експертизи не має законної сили.
Як повідомляв «Голос України», кримінальну справу проти Умерова за статтею 280.1, частина 2 Кримінального кодексу РФ («заклики до порушення територіальної цілісності РФ з використанням ЗМІ та Інтернету») порушено 12 травня 2016 року. 11 серпня через проблеми зі здоров’ям політв’язня госпіталізували просто із залу суду. Попри це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.
Після того, як 21 серпня стан здоров’я заступника Голови Меджлісу різко погіршився, адвокати заявили, що звернулися до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ стосовно підзахисного. Водночас стало відомо, що адвокату Умерова Марку Фейгіну (який також захищав інтереси Надії Савченко) заборонили залишати територію Російської Федерації, вочевидь, щоб позбавити можливості безпосередньо спілкуватися з представниками міжнародних правозахисних організацій.
Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю американському телеканалу CNN назвав примусове утримання у психіатричній клініці одного з лідерів кримськотатарського народу поверненням в сталінські часи і закликав весь демократичний світ бути солідарним з Україною та посилити тиск на Росію як країну-агресора у зв’язку з грубим порушенням нею міжнародного права та прав і свобод українців на окупованих територіях нашої країни.
Із закликом негайно звільнити Умерова також виступили США, Євросоюз, голова Комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з прав людини.

 

На знімку: Ільмі Умеров зміг поцілувати онучку тільки через ґрати.


Фото зі Фейсбук-сторінки Айше Умерової.

 

Під час акції протесту проти ув’язнення кримсько-татарських лідерів біля посольства РФ у Варшаві 26.08.2016 .

Фото з Фейсбук-сторінки Nedіm Useіnov.