Упродовж 2—4 вересня у місті Лева відбудеться одна з найбільших українсько-польських подій — V «Форум партнерства». Захід організований Генеральним консульством Республіки Польща у Львові спільно з Львівською облдержадміністрацією, обласною та міською радами.


Як розповіла головний спеціаліст управління культури міської ради Богдана Брилинська, фестиваль матиме декілька площин — культурну, політичну та промоційну. «Львів спрадавна є мультикультурним містом, і польська його частинка також надзвичайно важлива. Українці і поляки мають не лише деякі спільні історичні коріння, а й певні пережиття у ХХ столітті. Чимало системних речей ми обговорюємо саме на таких заходах. Наприклад, розмовлятимемо про те, як розвивається бібліотечна справа і в Україні, і у Польщі», — зазначила Богдана Брилинська.


«Концертна програма фестивалю цьогоріч дуже цікава. Будуть представлені різноманітні музичні гурти — надзвичайно популярний варшавський бард «Pablopavo І Ludzіkі», познанський експериментальний рок від «Hoszpіtal», люблінські інді-рокери «Mohіpіsіan», польські групи «Zagar Agoustіc», «Strefa 50» та «Serencza». У рамках фестивалю виступлять також український лірично-екстравагантний «ГИЧ Оркестр» і патріархи джазу «Gzyga Jazz Quіntet», — розповіла координатор проектів Мистецького об’єднання «Дзиґа» Юлія Дичка і додала, що вхід на всі події та концерти фестивалю безплатний.


Директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Поліна Лі зауважила, що під час «Форуму партнерства» відбудеться також чимало лекцій та обговорень.

«Зокрема, провідною темою стане децентралізація. Ми передаємо владу з центру до місцевих органів самоврядування, однак керівники вперше стикаються із багатьма проблемами, які виникають у процесі реформи.

Передавати повноваження — важливо, проте також потрібно знати, як використовувати і що робити із тією відповідальністю, яку отримують міські очільники та голови сіл і селищ. Польські партнери залюбки розкажуть про свій досвід децентралізації, і це стане корисним для нас, матимемо конструктивну та цікаву дискусію», — сказала Поліна Лі.


Як зазначають організатори, основна мета фестивалю — звернути увагу українців та поляків на значний доробок співпраці Львова та області з польськими партнерами, що є прикладом європейського добросусідства.

Львів.