У столиці Кенії Найробі відбулася Шоста Токійська міжнародна конференція із розвитку Африки (TІCAD). Уперше за більш як 20-річну історію її проведення конференцію організували на Африканському континенті, а не в Японії.


У Найробі японська делегація прибула на чолі з прем’єр-міністром Шіндзо Абе. Ще до відкриття форуму Абе зустрівся з лідерами Гвінеї, Кот-д’Івуару, Кенії, інших країн. Мова йшла про фінансову підтримку важливих проектів для країн Африки.


Виступаючи на конференції, японський прем’єр заявив, що державний та приватний сектори його країни впродовж наступних трьох років інвестують в країни Африки три трильйони єн, або майже 30 мільярдів доларів. Третина з них піде на будівництво інфраструктури, зокрема об’єктів електроенергетики та міських транспортних мереж. «Це інвестиція з вірою в майбутнє Африки», — сказав Абе.


На конференції йшлося про те, що уряд Японії та Африканський банк розвитку сприятимуть розвитку охорони здоров’я і освіти країн Африки. Допомога охоплюватиме програму з будівництва шкіл та лікарень, а також підготовку кадрів у галузях освіти та медицини. Ще 300 млн. доларів партнери готові надати для спорудження вугільних електростанцій.


Подібні проекти на кошти уряду Японії та Африканського банку розвитку вже успішно реалізовуються. Японська ділова газета Nіkkeі на днях повідомила, що японські корпорації вкладуть понад 4 млрд. доларів у будівництво електростанцій. Компанія Marubenі будуватиме в Нігерії ТЕЦ потужністю 1,8 ГВт, Sumіtomo споруджуватиме електростанцію в Мозамбіку. Mіtsubіshі разом із французькою Total реалізує проект сонячної електростанції в Кенії тощо.


Близько сотні японських підприємств та організацій, представники котрих прибули на форум, взяли участь в ярмарку, на якому продемонстрували продукцію та технології, актуальні для країн Африки.


На конференції йшлося і про співробітництво у міжнародних питаннях. Зокрема, Токіо сподівається на підтримку лідерів африканських країн у проведенні реформування Ради Безпеки ООН та обранні Країни вранішнього сонця постійним членом Радбезу ООН. Це обговорювали під час двосторонніх зустрічей японського лідера з лідерами країн Африки.


Міжнародна конференція із розвитку Африки започаткована 1993 року. В роботі нинішнього форуму взяли участь майже тридцять лідерів африканських країн. У підсумковій декларації вони закликали всі країни континенту розвивати свої економіки, сприяти їх диверсифікації, а не покладатися на експорт природних ресурсів. У декларації підкреслювалась також необхідність побудови більш стабільних суспільств задля викорінення тероризму.


Токіо.