Україна і вчора вшановувала пам’ять бійців, які загинули в Іловайському котлі у серпні 2014 року. На алеях почесних поховань українці вклонилися героям, а військові віддавали шану побратимам, стоячи на одному коліні.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко пригадала, як два роки тому в ці дні вона з колежанками Іриною Луценко і Марією Іоновою мчали в польові військові госпіталі, куди привозили понівечених хлопців з-під Іловайська і Луганського аеропорту. «Всі вони розповідали, що їх вприціл розстрілювали росіяни... І показували в своїх мобільниках фото вбивць з псковських та інших російських дивізій.

 

«Вбивці — ті, хто перетворив «зелений коридор» на коридор смерті, хто розстрілював наших хлопців і хто дав наказ вдертися в Україну, окупувати частину нашої землі і вбивати українців. Кожен депутат Держдуми і Сенату РФ, що проголосували за вторгнення, кожен «заблукавший» бурят і псковський танкіст і ростовський десантник — вбивці українців. А відповідний наказ дав Кремль...» — ділиться спогадами парламентарій. На її переконання, військові експерти, воїни і добровольці, котрі пройшли пекло, мають дати відповідь на питання: чи були помилки українських воєначальників під час цієї операції? Однак вбивці за військові злочини мають відповідати саме в міжнародному трибуналі. «Вбивали наших хлопців — з російської зброї «браття» і оплачені ними покидьки-найманці — проросійські сепаратисти. Маємо докласти всіх сил, всіх зусиль, щоб ці міжнародні суди відбулися. Така моя думка. І вічная пам’ять героям...» — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


А народний депутат України Олексій Гончаренко вважає, що пам’ятати про Іловайську трагедію — обов’язок усіх тих, хто сьогодні ходить під мирним небом, на непонівеченій війною землі. «Іловайський «зелений коридор» став дорогою смерті, найбільш трагічною подією в новітній історії нашої країни, яка пролягла чорним випаленим шрамом на серцях мільйонів українців», — зазначив парламентарій.


Політик нагадує, що два роки тому регулярні війська російської армії віроломно вдерлися на територію України. «В ході запеклих боїв наші війська зазнали великих втрат і опинилися в оточенні під Іловайськом. 29 серпня наші хлопці виходили з оточення, але 366 бійцям так і не судилося повернутися додому. Всупереч обіцянкам окупаційних російських військ забезпечити безпечний вихід з оточення, вони потрапили під жорстокий обстріл, вийти з якого судилося далеко не всім. Біль і сльози матерів, їх непоправна втрата стали трагедією всього українського народу», -каже Олексій Гончаренко.


Народний депутат, колишній командир штурмової роти «Захід» у батальйоні «Айдар» Ігор Лапін також поділився, що днями з побратимами у Луцьку вшановували пам’ять хлопців, які два роки тому загинули в Іловайському котлі. «Цього дня освятили пам’ятники чотирьом бійцям, які поклали життя, захищаючи Україну. З них, трьом моїм побратимам-айдарівцям, бійцям штурмової роти «Захід» — Віктору Кумецькому, Сергію Грибкову та Роману Луцюку, і бійцю 93-ї бригади Валерію Марцинюку. Втрата не поправна, але ми зробимо все, щоб вона не була марна».