Сьогодні завершується дводенний візит Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Республіки Польща (м. Варшава), де відбувається конференція голів парламентів Центрально-Східної та Південної Європи «Солідарність і Суверенітет: парламентська зустріч країн Центрально-Східної Європи». Захід проводиться під патронатом Маршалків Сейму і Сенату Польщі Марека Кухцінського та Станіслава Карчевського.

 


До речі, крім Андрія Парубія і Марека Кухцінського, в конференції беруть участь керівники парламентів країн Центрально-Східної Європи в ранзі голів або їх заступників, а саме: Азербайджану, Вірменії, Грузії, Білорусі, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Македонії, Молдови, Сербії та Туреччини, які відгукнулися на надіслану з Варшави керівникам парламентів європейських країн Декларацію «Європа солідарних держав». Її провідна теза — «основою співпраці в Європі має бути суверенітет і солідарність національних держав. Всі національні держави на нашому континенті є інтегральною частиною Європи».


Головна тема дискусій — багатостороння співпраця національних парламентів регіону ЦСЄ. Порядком денним передбачено також обговорення нових імпульсів для регіональної співпраці, а також дискусія щодо бачення майбутнього європейського континенту через призму інтересів країн ЦСЄ, як підкреслюють організатори, «незалежно від їх приналежності до ЄС і НАТО».


А вчора Голова Верховної Ради Андрій Парубій і Маршалок Сейму Марек Кухцінський обговорили міжпарламентську співпрацю двох країн. Подробиці — у наступному номері.


Варшава.