Пам’ятну дошку із зображенням легендарного режисера зі світовим іменем встановили на фасаді «Палацу кіно» у Тернополі. Її майже рік створював скульптор Дмитро Пилип’як.

 

 


Тернопільські історики дослідили, що легендарний польський кінорежисер і сценарист Єжи Гоффман (на знімку) певний час жив у Тернополі. Нині йому 84 роки.


З нагоди встановлення пам’ятної дошки зібралися представники влади, інтелігенції, громадські та культурні діячі, представники польської спільноти. Під час зустрічі говорили і про україно-польські взаємини та про документальний фільм Єжи Гоффмана «Україна. Становлення Нації», де він з часів хрещення Русі до сьогодення показав історичну правду, зробивши те, чого до нього не зумів зробити жоден, зокрема й український, режисер. Відтак він став великим другом українського народу.


Однак навколо встановлення барельєфа Єжи Гоффману в Тернополі тривають суперечки. Спочатку на адресу авторів меморіалу прозвучали звинувачення у тому, що вони написали прізвище кінорежисера з помилкою, «загубивши» одну літеру «ф».


Потім претензії з’явилися у представників Самооборони Майдану Тернопільщини. Так, комендант організації Іван Ковалик на своїй сторінці у Фейсбуці пише, що здивований, чому вшанували саме цього польського митця. Мовляв, він відомий своїм категоричним ставленням до Волинської трагедії і критикою ОУН-УПА.

Тернопільська область.