Пам'ятну дошку із зображенням легендарного режисера зі світовим іменем встановили на фасаді "Палацу кіно" у Тернополі. Її майже рік створював скульптор Дмитро Пилип'як.

 

З цієї нагоди на урочини зібралися представники влади, інтелігенції, громадські та культурні діячі, представники польської спільноти.

 

Встановленню пам'ятної дошки передували події, коли тернопільські історики дослідили, що легендарний польський кінорежисер і сценарист зі світовим іменем Єжи Гоффман певний час жив у Тернополі. Його єврейського походження родина шукала прихистку, втікаючи від переслідувань нацистів. Було це на початку Другої світової війни. Але до тернопільських родичів Гоффмани приїхали не надовго -- через півтора року, коли прийшли на Західну Україну "совіти", усіх їх було виселено в Сибір.

 

Під час урочин говорили і про україно-польські взаємини та про документальний фільми Єжи Гоффмана "Україна. Становлення Нації", де він з часів хрещення Русі до сьогодні показав історичну правду. Тобто зробив те, чого до нього не зумів зробити жоден, у тому числі український, режисер. Відтак він став великим другом українського народу.

 

Польському кінорежисеру Єжи Гоффману нині 84 роки.

 

Однак навколо встановлення барельєфа Єжи Гоффману в Тернополі тривають суперечки. Спершу на адресу авторів меморіалу прозвучали звинувачення в тому, що вони написали прізвище кінорежисера з помилкою, "загубивши" одну букву "ф".

 

Далі претензії з'явилися у представників Самооборони Майдану Тернопільщини. Так, комендант організації Іван Ковалик на своїй сторінці в Фейсбуці пише, що здивований, чому вшанували саме цього польського митця. Мовляв, він відомий своїм категоричним ставленням до Волинської трагедії і критикою ОУН-УПА.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України