ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО

 

Громада селища Білики, що в Кобеляцькому районі на Полтавщині, наполягає на безумовному виконанні домовленостей стосовно вивезення всього поголів'я з розташованого тут свинокомплексу.

 

На знімку:

 

один із ініціаторів закриття свинокомплексу
Віктор Киричко
показує на "смердюче" підприємство,
розташоване за кількасот метрів од його садиби

 

"Голос України" вже повідомляв про те, як після кількарічних вимог усунути джерела неймовірного смороду, що "продукує" згадане підприємство ТОВ "Сільські традиції", тамтешні активісти вдалися до радикальних заходів. Зокрема, вони встановили біля території комплексу намет і почали блокувати під'їзні шляхи до нього, якими туди завозили корми для тварин. Працівники підприємства тоді навіть показово вивезли на огляд кілька туш свиней, які нібито загинули саме від браку корму...

 

Зрештою, керівники області та підприємства й активісти протестного руху домовилися про цивілізоване "виселення" звідти всіх без винятку свиней на м'ясокомбінати чи утримання деінде до 1 листопада цього року. Фактично одразу по тому екологічна інспекція надала ТОВ "Сільські традиції" відповідний припис, який став офіційною підставою для "призупинення" діяльності підприємства. Водночас активісти продовжують цілодобове чергування біля намету, не перешкоджаючи заїзду кормовозів. А от у тому, що керівники підприємства виконують узяті на себе зобов'язання, представники громади засумнівалися.

 

Їхні сумніви підтвердилися на зустрічі в кабінеті першого заступника голови ОДА Андрія Пісоцького. На неї, крім згаданих активістів, прийшли профільні фахівці, представники чотирьох м'ясокомбінатів області та керівники ТОВ. Останні ошелешили присутніх інформацією про те, що на день зустрічі, тобто через два тижні після досягнутих домовленостей про прискорене вивезення поголів'я, на підприємстві утримують 37 тисяч свиней. Тобто навіть більше, ніж, згідно з "арифметикою" від "Сільських традицій", було їх півмісяця тому! При цьому, за даними активістів, на комплексі продовжують запліднювати свиноматок, а кондиційних свиней вивозять тільки на свій далеко не найпотужніший м'ясокомбінат під Решетилівкою.

 

Не менше дивує біличан і той факт, що жодних оголошень про розпродаж поголів'я вони не побачили ні на сайті підприємства, ні в засобах масової інформації. А коли люди самі телефонують свинарям, то їм називають фактично максимальну ринкову ціну...Отже, йдеться про якісь закулісні ігри з імітацією бурхливої діяльності? Генеральний директор ТОВ "Сільські традиції" Юрій Грушевський заперечив подібні припущення. І поскаржився на труднощі продажу нетоварних свиней вагою до 95 кілограмів, яких на підприємстві найбільше.

 

Присутні на зустрічі повпреди м'ясокомбінатів підтвердили, що кабанчиків вагою 40-60 кілограмів усе ж краще доростити до відповідних вагових кондицій. Однак у будь-якому випадку вони мають отримати пропозиції й по кількості поголів'я, і по його ціні, та їх поки що з Біликів не надходило. А якщо до цієї справи залучити колег із м'ясопереробних підприємств сусідніх областей, то реалізувати згадане поголів'я можна навіть значно швидше обумовленого терміну...

 

Водночас активісти громади повідомили про те, що молодняком свинокомплексу, який завезли сюди з Данії, вже цікавляться фермери, приватні господарі, котрі охоче придбали б елітних підсвинків. Але для таких торгів також потрібні пропозиції й відповідні умови... "Якщо керівники підприємства тільки говоритимуть про свої наміри вивезти з нашого селища свиней і не робитимуть для цього реальних кроків, то вже через день-другий ми не зможемо втримати громаду від радикальніших дій, -- зазначила депутат Білицької селищної ради Ірина Жук. -- Тоді може статися непоправне. Бо коли почнеться справжнє жорстке блокування доріг, якими завозять корми, і свині гинутимуть масово, тоді буде вже не до балачок про їхню вагу чи ціни".

 

Щоб цього не допустити, на згаданій зустрічі досягли нових домовленостей про те, що керівники ТОВ "Сільські традиції" узгодять із повпредами м'ясокомбінатів області кількісні та цінові параметри продажу свого поголів'я. Водночас обласні служби надішлють відповідні пропозиції переробним підприємствам сусідніх областей. З тим, щоб уже протягом вересня загалом реалізувати 15--20 тисяч свиней. Також власники свинокомплексу мають підписати з Білицькою селищною радою та представниками тамтешньої громади офіційну тристоронню угоду з уточненим графіком вивезення поголів'я у передбачені раніше терміни. Невиконання цих умов і домовленостей провокуватиме ще "гарячіше" протистояння.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України