Про це заявив Східний комітет німецької економіки — об’єднання фірм, котрі працюють на пострадянському просторі та у Східній Європі. Федеральна офіційна статистика повідомила, що німецький експорт в Україну збільшився на третину: наша країна закупила в ФРН із січня по червень продукції на 1,74 млрд. євро. Також українські підприємства збільшили поставки на німецький ринок на 3,75% — до 0,89 млрд. євро. Розширення експорту та імпорту зумовило зростання німецько-українського товарообороту на 20,3% — до 2,63 млрд. євро. Оприлюднені для преси дані Федерального статистичного відомства за перше півріччя свідчать: єдиною великою країною, що за цей час має позитивну динаміку у торгівлі з ФРН, є Україна.

 

Східний комітет назвав збільшення німецького експорту в Україну на 31% «справжнім феєрверком». Виконавчий директор комітету Міхаель Хармс заявив: «Процес економічних реформ в Україні почав приносити перші плоди, економіка вперше почала зростати».


Водночас бізнес Німеччини з Росією дедалі більше, починаючи з 2012 року, скорочується. У першому півріччі зовнішньоторговельний оборот знову знизився на 14%. При цьому імпорт з РФ скоротився на 21%. Це пояснюється падінням цін на основні російські експортні товари — нафту і газ.


Експорт з ФРН до РФ знизився на 3,2% — до 10,1 млрд. євро, що Східний комітет оцінює як ознаку дна, що наближається. Адже, за підсумками минулого року, поставки німецької продукції на російський ринок скоротилися на 25%.


Казахстан, Азербайджан і Білорусь продовжують втрачати значення для німецького бізнесу: обсяги експортно-імпортних операцій з цими найбільшими державами регіону знову серйозно скоротилися. А найбільший обвал у процентному відношенні стався у двосторонній торгівлі з Азербайджаном: порівняно з таким само періодом минулого року — більш як на 44%. При цьому обсяги німецьких поставок у цю країну знизилися на 65%, а закупки там — на 37%.


У повідомленні Східного комітету для преси йдеться також про те, що чимало країн регіону «продовжують потерпати від слабкості російської економіки і падіння цін на сировину». Хоча скорочення білоруських поставок на 43%, на погляд комітету, очевидно має інші причини.

 

Берлін.