У конкурсах Програми розвитку ООН «Оперативне реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» і «Економічне та соціальне відновлення Донбасу», профінансованих урядом Японії, переможцями стали 15 проектів у Луганській області.


Зокрема, згідно з програмою економічного та соціального відновлення Донбасу передбачена реалізація 6 проектів на загальну суму понад $1 млн., які будуть скеровані на лікарні та будинки для людей похилого віку. Ще п’ять — на суму $835 тис. — призначені для реконструкції та відновлення мостів, шляхопроводів і водопровідно-насосної станції. З цього розділу реалізовано вже три задуми — 2 мости та водопровідно-насосна станція у Кремінському районі. За підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ у містах та районах Луганщини відремонтували 15 навчальних закладів на загальну суму $1 млн. 44 тис.


На спільній прес-конференції з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Шигекі Сумі, який відвідав Луганщину, голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз висловив подяку уряду Японії як головному донору України, а також партнерам з Програм розвитку ООН та ЮНІСЕФ на Луганщині. «Незважаючи на проведення переговорів та домовленості, що були досягнуті в Мінську, ситуація в області залишається складною. Ми робимо все можливе, щоб оперативно реагувати на потреби населення. Для цього залучаємо як кошти державного та місцевих бюджетів, так і донорську допомогу», — сказав Юрій Гарбуз. Він також висловив сподівання і на подальшу співпрацю з Японією «заради миру на нашій землі».


Луганська область.