Заявлена тристороння зустріч на тему України канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда з президентом РФ Володимиром Путіним під час саміту G20 у Китаї, що проходитиме 4—6 вересня, не відбудеться. Про це заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков, інформує «ТАСС».


«Спочатку було вирішено провести тристоронню зустріч, щоб ґрунтовно обговорити нинішню ситуацію в Україні, шлях щодо подальшої співпраці в рамках нормандського формату, мінського процесу, але потім наші колеги вважали за краще, посилаючись на графік, проведення двосторонніх зустрічей», — сказав Ушаков.


Отож Україну без України в трикутнику «РФ-ФРН-Франція» не обговорюватимуть.


За словами помічника Путіна, плановані спершу тристоронні перемовини скасували «через зростання напруженості в Криму». Очільник Кремля тепер попередньо планує зустрітися з президентом Франції 4 вересня, а з канцлером Німеччини — 5 вересня. Проанонсовано, що головною темою обох дискусій залишається українське й сирійське питання.


Напередодні саміту G20, де українське та російське питання так чи інакше звучатиме як у двосторонніх переговорах, так і на засіданнях, світові лідери уже роблять заяви.


Наприклад, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив думку, що повернення Росії до списку країн G8 залежить від ситуації на Донбасі та переговорів щодо Сирії. «Конфлікти в Сирії і Україні ще тривають, але наш інтерес до РФ не може бути виключений через тісну взаємодію найбільших економік світу... Коли нарешті буде істотний прогрес на сході України і в переговорах про припинення вогню у Сирії, тоді країни G7 напевно захочуть говорити з Москвою. Ключ до повернення в формат G8 знаходиться в Москві», — сказав очільник німецького міністерства в інтерв’ю RND.


Франсуа Олланд під час зустрічі із послами Франції заявив про існування ризиків ще більшого загострення становища на сході України. «Цього літа ситуація набагато погіршилась. Ризики ескалації є високими», — акцентував глава французької держави, повідомляє Reuters. Крім того, він висловив надію на відновлення дискусії в «нормандському форматі», щоб «домогтися перемир’я і проведення вільних виборів».


Нагадаємо, що напередодні лідери Франції та Німеччини підтримали «нормандський формат» за участі також України й нагадали Путіну, що всі зобов’язання за Мінськими домовленостями мають виконувати всі сторони цих угод.
 

Довідка

 

«Група двадцяти» (G20) — провідний форум для обговорення питань глобального економічного і фінансового співробітництва. G20 об’єднує найбільші розвинені економіки світу, на частку яких припадає близько 85% світового ВВП. Цьогорічний саміт G20 під головуванням Китаю відбудеться 4—5 вересня у місті Ханчжоу. Тема засідань — «Будівництво інноваційної, здорової, взаємопов’язаної та інклюзивної світової економіки».