Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (на знімку праворуч) взяла участь у поминальних заходах із вшанування військовослужбовців Національної гвардії, які загинули під час несення служби біля парламенту 31 серпня 2015 року.

 


Вшанувати пам’ять загиблих нацгвардійців Ігоря Дебріна, Олександра Костини, Дмитра Сластнікова та Богдана Дацюка до будівлі Верховної Ради України на площі Конституції прийшли також заступник міністра внутрішніх справ України С. Яровий, командувач Національної гвардії України Ю. Аллеров та народні депутати України. Крім того, під стінами парламенту зібралися рідні та побратими загиблих військовослужбовців.


І. Геращенко на початку заходу попросила вибачення у рідних загиблих хлопців від імені української влади.


«У той день хлопці прийняли удар першими. Минув рік, але рана в серцях їхніх родин і всіх українців не зажила. Проти України в центрі Києва стався теракт. Загинули найкращі. Вони навіть не думали, що тероризм прийде в центр Києва. Обов’язок влади — щоб відбулося об’єктивне розслідування, і винні у вбивстві чотирьох нацгвардійців були покарані. Вони мають нести покарання за найжорстокішими статтями — за вбивство і тероризм», — заявила Ірина Геращенко.


За її словами, окрім кримінальної відповідальності за вбивство, яку мають понести всі причетні, повинна бути моральна і політичні відповідальність тих, хто підбурював суспільство, хто підштовхував до провокацій і до агресії рік тому. «Я не побачила під час заходів із вшанування пам’яті загиблих правоохоронців жодного з тих, хто рік тому підбурював суспільство і закликав до безладу. В них не вистачило совісті прийти і вшанувати пам’ять загиблих, і попросити вибачення у родичів. Є відповідальність за вбивство, і вона має бути найсуворішою для тих людей, які бездумно влаштували цей теракт. Але є і політична та моральна відповідальність натхненників цього вбивства», — наголосила Ірина Геращенко.


Командувач Національної гвардії України Ю. Аллеров, як повідомили в секретаріаті Першого заступника Голови Верховної Ради, під час виступу біля парламенту зазначив, що цей сумний день — «згадка нам, яким шляхом ми їдемо до незалежності. Ми можемо лише приєднатися до скорботи батьків, які втратили найдорожче — своїх синів». Для Національної гвардії ця втрата також непоправна, поділився командувач.


Вшанували пам’ять загиблих товаришів нацгвардійці України в особі спецбатальйону «Почесна варта», вони пройшли урочистим маршем біля місця трагедії.


Усі присутні поклали квіти до місця загибелі військовослужбовців та вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.


Після завершення поминальних заходів перший заступник глави парламенту провела зустріч з родичами та близькими загиблих військовослужбовців. Під час спілкування, серед іншого, родичами загиблих було зауважено про відсутність меморіальної дошки, яку обіцяли встановити біля Верховної Ради України. І. Геращенко пообіцяла, що це питання буде порушено 5 вересня під час засідання погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України, а також наголосила, що буде докладено максимум зусиль, щоб уже восени меморіальна дошка на честь загиблих з’явилася на будівлі парламенту.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.