Мова про американського економіста Саймона (Семена) Сміта-Кузнеця, якого вважають батьком економічної статистики. Він став одним із першопрохідців у вивченні такого поняття, як національний дохід, а найбільше відомий за розробку загальноприйнятого показника ВНП — валовий національний продукт на душу населення, що зараз широко застосовується в усьому світі для порівняння економічного розвитку країн.


У цьому році виповнилося 115 років від його дня народження, і у Рівному ця дата стала приводом для вшанування знаного у світі земляка, лауреата Нобелівської премії, отриманої у 1971 році. Зокрема, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті, під час якого розповідалося про життєвий та науковий шлях дослідника. Учасники заходу мали можливість також переглянути телевізійну програму про Саймона Сміта, автор якої відомий тележурналіст та сценарист Олексій Бухало. А ще однією цікавинкою стало оприлюднення результатів історичних досліджень на тему причетності нобелівського лауреата до міста Рівного.


Загалом, як зазначає історик, краєзнавець-дослідник, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, Семен Кузнець виявився тією особистістю, у біографії якої чимало білих плям. Та й сам він за життя, як зазначав, був весь в економіці, а от на мемуари чи біографічні портрети ніяк не вистачало часу. Після кончини науковця цей утаємничений пласт активно почала піднімати «на-гора» його дружина Едіт, й чимало оприлюднених документів засвідчили безпосередню причетність американця до України, в тому числі й до Рівного. Відтак місцеві історики-дослідники, підхопивши цю тему і занурившись в архіви, значно розширили та поглибили її. І наразі рівненський період життя нобелівського лауреата (у місті він мешкав до чотирнадцятирічного віку) отримав нову літописну сторінку.


Отож до Рівного Семен переїхав із Пінська, де 1901 року народився. Чому до Рівного? Бо звідси родом була його мама Поліна. Відтак, коли тато Семена Абрам Ісакович емігрував до США, Поліна з трьома дітьми перебралася на свою батьківщину до батьків і стала очікувати, що чоловік, обжившись в Америці, забере родину туди. Семен продовжив навчання у Рівненському реальному училищі. Закінчив чотири класи. А в 1915 році сім’я змушена була залишити Рівне. До міста наближалася лінія фронту (тривала Перша світова війна), і через страх царського уряду Росії, що євреї будуть співпрацювати з австрійськими та німецькими військами, їх у терміновому порядку виселили з міста. Так сім’я опинилася в Харкові, а звідти в 1922 році два сини Ісака та Поліни Кузнеців таки виїхали до США.


За океаном Семен Кузнець, замінивши ім’я на Саймон, а прізвище на Сміт, навчався в Колумбійському університеті. В 1924 році отримав ступінь магістра. Затим захистив докторську дисертацію на тему: «Циклічні коливання: роздрібна та гуртова торгівля». Ця наукова праця створила йому ім’я та авторитет у колі провідних спеціалістів США.


У подальшому більше 30 років працював у Національному бюро економічних досліджень. Практичне використання праць Семена Кузнеця дозволило економіці США достатньо об’єктивно оцінити позитивну динаміку свого розвитку, а американському суспільству забезпечило зростання добробуту.


У 1971 році Саймон Сміт був удостоєний Нобелівської премії з економіки «за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, що привело до нового глибокого розуміння економічної і соціальної структури та процесу економічного розвитку взагалі». Коли працював у Національному бюро економічних досліджень, Кузнець одружився зі своєю колегою Едіт Хандлер. У них народилося двоє дітей. А пішов із життя видатний вчений 8 липня 1985 року в Кембриджі.


Для радянської системи економічні теорії Кузнеця вважалися неприйнятними, буржуазними, а от за часів незалежної України частина його праць була перекладена українською мовою. А щодо матеріалів про період його життя у Рівному, то вони зберігаються в Державному архіві Рівненської області: про Семена як про учня гімназії, про його маму, якій часто висловлювали вдячність за шляхетне виховання дітей, і про батька як активного опікуна цього навчального закладу.


Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів 
Рівненської області.

 

На колажі: у Рівненському реальному училищі, в приміщенні якого зараз розміщується Обласний краєзнавчий музей, навчався майбутній нобелівський лауреат.


Колаж автора.