З початку року захворювання на африканську чуму свиней зафіксовано в Полтавській, Одеській, Сумській, Житомирській, Кіровоградській, Хмельницькій, Чернівецькій, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській, Рівненській, Волинській та Харківській областях

 

У країні фіксуються нові спалахи смертельно небезпечної для свиней хвороби

 

Про що, збираючись на сходках, ведуть мову мешканці тих населених пунктів, де фіксуються спалахи африканської чуми свиней (АЧС)? Зазвичай люди не вірять діагнозу, нарікають на продажність чиновників: мовляв, вигадали епідемію, аби знищити українське тваринництво і створити зелений коридор для м’яса з об’єднаної Європи. В один голос скаржаться на ветлікарів, котрі не вживають необхідних профілактичних заходів для боротьби навіть з класичними, виліковними недугами домашніх тварин, а ще (і це також відбувається повсюди) обіцяють проігнорувати карантин, не пустити в двір представників комісії, яка стежить за тим, як виконуються жорсткі законодавчі приписи...


Не стала винятком і Деріївка Онуфріївського району, де два тижні тому зафіксовано кілька випадків хвороби («Голос України» за 17.08.2016), від якої в світі не існує ліків так само, як від СНІДу чи поліомієліту.

 

 

Направо підеш — АЧС, наліво — та сама «холера»


У той час, коли в Деріївці представники адміністрації, поліції, ветеринарної медицини відбивалися від незручних запитань людей і намагалися втримати в рамках порядку та логіки сходку, що тривала в місцевому будинку культури дві години, стало відомо про ще один випадок АЧС — у Малій Висці. Це означає, що відносний соціальний спокій в мирних селах Кіровоградщини порушено. Що селянин, який планував до початку навчального року продати свиней, щоб заплатити дітям чи внукам за навчання чи гуртожиток, втратив здоровий сон.


Отже, в трьох дворах Деріївки (усі розташовані біля Дніпра, в прибережній зоні якого спостерігається неабияка активність комарів, здатних переносити небезпечні для тварин і людей інфекційні захворювання) зафіксовано спалах АЧС. Діагноз, як розповідає заступник начальника управління Держпродспоживслужби в області Юрій Травкін, встановлено в лабораторії Кропивницького і підтверджено в Києві. Сумнівів, запевнив фахівець, бути не може.


«Нам доволі швидко вдалося погасити спалах АЧС у Войнівці Олександрійського району, — каже Юрій Васильович. — І далі жили б без проблем, якби хвороба, обступивши область з усіх боків, врешті-решт, не «зламала кордони»...


Що в тій аптечці залишилось 


Основною причиною епідемії АЧС лікарі називають неконтрольоване переміщення поголів’я. Приміром, у грудні минулого року через АЧС було знищено до сотні свиней у Дзержинці та Малій Кохнівці Кременчуцького району Полтавської області. Згадані населені пункти розташовані просто через річку від Деріївки. Це важлива обставина, оскільки навіть в умовах найретельнішого контролю за переміщенням автотранспорту через КПП карантинних зон, у селян Придніпров’я завжди залишається спосіб доправити тварину на базар чи доставити куплений на «червоній» території молодняк — річкою.


Утім, нині ми — про інше. Виявлена буквально «на порозі» хвороба мусила б поставити на ноги ветслужбу всіх прилеглих територій. Але ж ні...


«Замість того, щоб покращити профілактичну роботу, ветеринари навіть не провели вакцинації від класичної чуми, котра перебігом захворювання дуже схожа на АЧС, — справедливо дорікає керівникові Держпродспоживслужби Онуфріївського району досвідчений зоотехнік, жителька Деріївки Ольга Зайва. — І зараз треба бити на сполох — терміново прищеплювати свиней в сусідніх селах бодай від того, що лікується».


За словами керівника Держпродспоживслужби в області Ігоря Бойчука, переплутати класичну чуму свиней із африканською неможливо (хоча в Деріївці ми почули від дипломованих фахівців деякі сумніви щодо діагнозу). А про напівпорожню «аптечку» ветеринарів люди кажуть правду.


«Вакцина від класичної чуми свиней у нас є, — зазначає Юрій Травкін. — Але її дуже мало. Ми виживаємо за рахунок тих резервів, які залишились. Одні райони допомагають із препаратами іншим».


...Про роботу ветеринарної медицини слід говорити окремо, тому що двома словами не передати всіх претензій людей, які давно вимушено користуються рекомендаціями і задовольняються діагнозами дилетантів. Фаховий ветлікар з упакованою аптечкою і доступними по ціні ліками — надзвичайно бажаний та, на жаль, нечастий гість на подвір’ї селянина. Але зараз не до «розбору польотів», біда потребує зосередження на конкретній проблемі.


На шампур — баклажан?


Деріївка — село курортне. Проти вихідних на берег Дніпра щодоби заїжджає триста й більше машин із відпочивальниками, у плавнях стоїть розкішна турбаза. Кожен гість претендує, як ведеться, на юшку й шашлик. З місцевим шашликом тепер стало сутужно, але баклажани на шампури тут ще не нанизують... Тож, як дотриматися карантинної заборони на ввезення-вивезення свинини і зробити так, щоб блокпости працювали належним чином — питання непросте.


Голова села Василь Зайвий наполягав на тому, щоб карантин було введено в одній частині села — поблизу річки, де й вилучили хворих свиней. Та навряд чи хтось наважиться на пом’якшення запобіжних заходів і, зокрема, порушить норму щодо трикілометрової карантинної зони.


«У сусідній області намагалися приховати випадок АЧС... Знаєте, як за це карають?! А в мене — малі діти...» — відбивався від  агресивних випадів виконувач обов’язків керівника Онуфріївського районного відділення Держпродспоживслужби Віталій Бухикало.


А гори воно все...


На оперативній нараді в ОДА заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зосередився на питанні виплати компенсації людям, в чиїх домогосподарствах вилучається поголів’я. Схема проста: 50 відсотків — з районного бюджету, ще половина — з обласного. Громадяни, звісно, наполягали на тому, щоб гроші дали одразу. Тобто, зайшовши у двір, представники спеціальної комісії мали б не лише зареєструвати, обміряти і зважити тварину, але й виплатити за неї кошти. Та з коштами на гасіння епідемій в державі не краще, ніж з вакциною на профілактику хвороб.


На околиці Деріївки облаштували крематорій — викопали яму, розвели багаття. Чорний дим став над селом, але на перший день карантину то був дим лише від горіння шин. Теза «спочатку — гроші, потім — стільці» на зборах перемогла. Воно й не дивно. Коли в твоєму хліві, як, приміром, у жителя Деріївки Едуарда Вергуна, стоїть... шістдесят свиней, мусиш приймати рішення обережно.


Бачення перспективи таке. Тільки-но влада від чорновиків з умовним кошторисом витрат на епідемію (до речі, у Млинку, що по сусідству з Деріївкою, м’ясо на комбінат здають по 27 гривень за кіло живої ваги, цю  вартість, ймовірно, й взято за основу під час розрахунків) перейде до реальної компенсації, можна буде висувати ультиматуми саботажникам і загалом оцінювати ефективність боротьби з чумою, що вдерлася в хліви. Адже, якщо реально, ні поліцейський наряд на КПП, ні бригада ветеринарів АЧС не зупинять. А залізна логіка — «ми розводили свиней для того, щоб годувати сім’ї, а не через бажання подивитися, як вони горять у ямах» — переможе усе. Навіть здоровий глузд.

Кіровоградська область.

 

P. S. У Деріївці спочатку було вилучено і спалено 96 свиней (4428 кг), а потім, з урахуванням прихованих випадків, ця цифра досягла 122 тварин спільною вагою майже шість тонн, у Хмельовому Маловисківського району — 36 голів (2651 кг). Суму компенсації власникам тварин планують виплатити з розрахунку 22,7 грн. за кг.

 

Фото автора.