«Батьківщина» вимагатиме, щоб суд якомога швидше розглянув позови до уряду та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), та до початку опалювального періоду скасував постанови про підвищення вдвічі ціни на газ, гарячу воду та тепло.


Нагадаємо, нині в Окружному адміністративному суді Києва слухається справа за позовом Юлії Тимошенко до Кабінету Міністрів та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо скасування постанови про встановлення єдиної ціни на газ.


«Для позову про скасування постанови Кабміну про підвищення ціни на газ вдвічі є всі підстави. Пан Гройсман і уряд перевищили свої службові повноваження, порушили свої посадові функції та вчинили злочин і встановили не ринкову ціну на газ, а ручну регульовану ціну, суттєво завищену. І зробили це всупереч законодавству», — наголосила Ю. Тимошенко.


Вона повідомила, що народні депутати разом з експертами провели детальний аналіз українського законодавства, зокрема, законів про ринок газу, про Кабінет Міністрів, про ціни та ціноутворення та дійшли висновку: уряд та прем’єр не мали законного права встановлювати ціну на газ.


За словами лідера «Батьківщини», «якщо говорять, що ціна на газ ринкова, то вона має встановлюватися ринком, а не в ручному режимі паном Гройсманом в тих межах, в яких йому заманеться». Юлія Тимошенко також зазначила, що ще одним підтвердженням економічно необґрунтованої ціни на газ є заява глави уряду про прибутковість НАК «Нафтогаз України» за підсумками року на суму 21 млрд. грн.


«Якщо суд встановить, що дії уряду та НКРЕКП були незаконні, то має бути відкрите кримінальне провадження щодо Володимира Гройсмана та Дмитра Вовка за перевищення посадових повноважень та знущання над українським народом», — зауважила народний депутат.