Законопроект № 4838 покликаний навести лад у сфері відходів. Про це повідомив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Черненко (на знімку).

 


Парламентарій розповів, що основною суттю законопроекту «Про відходи» є створення перешкод для халатного поводження з відходами.


«Основна суть законопроекту така, що він зробить проблематичним захоронення неперероблених відходів. Сьогодні в Україні 80% відходів захоронюються, тобто не переробляються, а просто закопуються в землю.

Відповідно, це суттєвий удар по екології. В той час, як у європейських країнах захоронюється лише 10%, а 90% відходів — переробляються.


Відповідно, сьогодні законопроект пропонує значно здорожчати захоронення неперероблених відходів, тобто, щоб це було економічно невигідно. Бо сьогодні у нас захоронення коштує копійки... Так от, потрібно зробити економічно невигідним підвищення, як в усьому світі, тарифу на захоронення», — зазначив Олександр Черненко.


Він також зазначив, що законопроектом передбачено відповідальність виробників за утилізацію відходів від продукції.


«Цим законопроектом ми пропонуємо таке — оплачувати переробку сміття буде виробник тари та упаковки. Сміття на 80% складається із пластику, скла, паперу. Це те, що не переробляється. Відповідно, виробники тари, пляшок, пакетів і так далі сплачуватимуть  утилізаційний збір, який буде збиратись у певний цільовий фонд. Кошти із цього фонду розподілятимуться між регіонами, у відповідності до кількості населення. І саме із цих регіональних фондів будуть розподілятися на побудову заводів та інші речі, пов’язані із переробкою», — пояснив депутат.


Черненко також повідомив, що проти такого законопроекту виступають виробники, які вже ведуть переговори з народними депутатами, аби останні провалили цей законопроект.