У День знань на бойовому сході нашої країни було тихо. Принаймні зранку. Це констатував і Президент України Петро Порошенко, і міністр оборони Степан Полторак. Нагадаємо, у четвер на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську було досягнуто домовленості про повне припинення вогню на Донбасі з 12-ї години ночі 1 вересня.


А 31 серпня прес-секретар Путіна заявив: Кремль вимагає, щоб домовленість про припинення вогню в зоні АТО було підкріплено ухваленням проектів законів про особливий статус Донецької та Луганської областей, амністію і місцеві вибори на Донбасі, повідомляє РІА Новости.


Своєю чергою міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив в інтерв’ю Deutsche Welle: «Якщо ми дамо Донбасу автономію, як того хоче Росія, це буде шляхом до федералізації України, до її ослаблення і поділу. Цього Росія й прагне. Це буде легітимізація російського протекторату на Донбасі. Після цього стратегія РФ полягає в тому, щоб упхнути цей протекторат назад до складу України як троянського коня». За його словами, для того щоб рухатися в напрямку миру на Донбасі, необхідно припинити обстріли, дозволити ОБСЄ контролювати всю територію і частину кордону України з Росією, а також відвести озброєння, після чого можна почати діалог про проведення на Донбасі відкритих і чесних виборів.


Учора за ініціативи української сторони в переговорах формату Україна—ОБСЄ—Росія відбулася екстрена відеоконференція з питань припинення вогню.


«Під час скайп-зустрічі керівник СММ ОБСЄ, координатор від ОБСЄ в робочій підгрупі з безпеки Ертугрул Апакан, а також офіцери із СЦКК доповіли про ситуацію на Донбасі. За підсумками їхніх звітів можна констатувати: з ночі 31 серпня 2016 року і станом на 15:00 1 вересня 2016 року на всій лінії зіткнення режим припинення вогню переважно дотримується. Тристороння контактна група дійшла згоди щодо необхідності продовження режиму тиші й закликала сторони дотримувати цього режиму надалі», — повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.


Однак, судячи із заяв Москви, паузу в бойових діях узято кремлівськими стратегами для демонстрації своїх можливостей справді зупинити обстріли на Донбасі. Але при цьому «миротворці» висувають абсолютно варварські для суверенітету України умови. Така ціна смачного шматочка сиру в імперській мишоловці...