Учора в зоні АТО, за офіційною інформацією, був день тиші. Щоправда, ще 31 серпня, за повідомленням прес-центру АТО, ситуація на лінії розмежування продовжувала залишатися напруженою. Незаконні збройні формування 25 разів відкривали вогонь по позиціях Збройних Сил України. За добу було зафіксовано 14 випадків порушення режиму тиші на донецькому, 10 — на маріупольському й 1 — на луганському напрямках.


Артударів завдавали зокрема й по цивільних об’єктах. Особливо дісталося прифронтовому місту Щастя, що в Луганській області. Від розривів випущених бойовиками 120-міліметрових мін тут постраждали шість дворів, кафе, багатоквартирні й приватні будинки. Під обстріл потрапив навіть місцевий храм.


— Таке враження, що терористи намагалися використати до 1 вересня всі боєприпаси, завезені з Росії протягом останніх місяців до «ЛНР», — зазначив заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Юрій Клименко. — Страждають мирні жителі, зруйновані їхні будинки, об’єкти критичної інфраструктури: лінії електропередач, водо- і газопостачання.

 

На думку прес-офіцера української сторони Спільного центру з координації й контролю ОБСЄ Вадима Бакая, супротивник намагається спровокувати наших захисників на вогонь у відповідь, щоб потім заявити: мовляв, дивіться, Україна порушує обіцянку припинити стрілянину. А щоб зафіксувати «зрадницькі обстріли ЗСУ», за словами координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, в «ЛДНР» останніми днями активно звозять журналістів із РФ.


— У складі «МДБ ДНР» створено тимчасовий підрозділ, на який замикається прибула в Донецьк група представників російських ЗМІ, — повідомляє він на своїй сторінці у Фейсбуку. — При цьому перед ними ставиться не тільки завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а й «консультацій» з організації таких провокацій.


За даними експерта, показові акції прив’язуються до графіка інспекційних поїздок патрулів міжнародної місії.