Банк Японії поступово стає чи не найбільшим акціонером японських компаній, які входять до фондового індексу Nіkkeі 225. Уже нині національний регулятор має один з найбільших пакетів акцій у 81 компанії із списку Nіkkeі 225.


А нещодавно на своєму засіданні центральний банк майже вдвічі підвищив обсяги щорічного викупу біржових фондів у рамках програми пожвавлення економіки, і тепер, як стає очевидним, має всі шанси стати найбільшим акціонером 55 із цієї 81 великої японської компанії.


Як стверджують експерти Sumіtomo Mіtsuі Asset Management, в управлінні яких перебуває 12 трлн. єн (120 млрд. доларів), те, що присутність центробанку настільки відчутна на фондовому ринку, — суто японське унікальне явище. Вплив головного регулятора на фондовий ринок Японії сьогодні домірний із впливом великих трейдерів — «китів» ринку. Поки немає підстав стверджувати, що викуп активів, який здійснює банк, збільшує загрозу функціонуванню самого фондового ринку, однак ситуація може змінитися, якщо «апетити» центробанку зростуть ще більше.


Нині Банк Японії має найбільший пакет акцій у Yamaha Corp. До кінця року він буде головним акціонером ще п’яти компаній із Nіkkeі 225, наступного — стане головним акціонером у чверті компаній, що входять до цього індексу, серед них корпорації Olympus — провідного виробника ендоскопів у світі, Fanuc Corp. — провідного виробника промислових роботів та інших.


Регулятор спокійно реагує на закиди щодо свого домінування на ринку цінних паперів. За словами аналітиків центробанку, дедалі більше придбання ним біржових фондів дасть змогу краще впливати на досягнення в країні 2% цільового рівня інфляції та підвищення економічної активності.


Більшу занепокоєність викуп активів центробанком викликає в інвесторів, які стурбовані тим, що активність регулятора витісняє з ринку інших інвесторів, а також тим, що ЦБ буде штучно завищувати вартість активів і заважатиме компаніям добиватися більшої ефективності, тим самим спровокує погіршення корпоративного управління.


Токіо.