У Бразилії Мішел Темер, який обіймав посаду віце-президента, склав присягу як новий президент країни після імпічменту Ділми Руссеф, повідомляє агентство Assocіated Press.


Нового лідера під час інавгурації супроводжували члени уряду і Конгресу Бразилії. «Оголошую про вступ на посаду президента Федеративної Республіки Бразилія Мішела Темера на період з 31 серпня 2016 року по 31 грудня 2018 року», — сказав голова Федерального сенату Ренан Калейрус.

 


Імпічмент Д. Руссеф розколов країну — одразу в кількох великих містах тривають демонстрації «за» та «проти» відставки голови держави, пише Euronews. На вулиці Сан-Паулу вже третю ніч поспіль виходять прихильники Руссеф (на знімку), які звинувачують Конгрес в ігноруванні волі народу. Тим часом опоненти президента святкують перемогу: вони вже давно боролися за відставку президента, аби домогтися зміни владних еліт.


Однак мирні демонстрації у ніч проти четверга переросли в сутички. Поліція зробила спробу розігнати прихильників Руссеф. Проти натовпу застосували світлошумові гранати та сльозогінний газ. Група маніфестантів у масках атакувала поліцейську автівку. Крім того, окремі молодики громили вітрини магазинів та відділення банків.


Свідки кажуть, що все це спалахнуло після того, як поліціянти намагалися розколоти натовп прихильників Руссеф та завадити їм зібратися біля офісу однієї із впливових газет.


Окрім того, в державі одразу ж почалися кадрові перестановки. За інформацією Reuters, Бразилія відкликала послів з Венесуели, Болівії і Еквадору через критику з боку влади цих країн рішення про імпічмент.

Зазначається, що таку ухвалу прийняв глава міністерства закордонних справ Жозе Серра.


Нагадаємо, в середу, 31 серпня, бразильські сенатори 61 голосом підтримали ініціативу про імпічмент Ділми Руссеф, яку перед цим тимчасово відсторонили від посади президента республіки через звинувачення у корупції.


За інформацією ЗМІ підготувала Юлія ЯЩУК.


Фото Xіnhua/Укрінформ.