Учора з нагоди Дня знань ректор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський представив Голову Верховної Ради Андрія Парубія студентам-першокурсникам філософського та історичного факультетів. Глава парламенту окреслив у лекції своє бачення історії нашої країни та історичних уроків, винесених упродовж тисячоліть. Адже Андрій Парубій сам за освітою історик, він закінчив Львівський університет. Голова Верховної Ради привітав студентів із Днем знань, наголосивши, що 1 вересня — не простий день, адже він є початком нового етапу студентського життя і особливим для кожного учня, студента і загалом для держави. Андрій Парубій зауважив, що дуже важливим є те, що можна відверто говорити про історію України, не ховаючись поза аудиторіями. Адже за його студентських часів, ще за Радянського Союзу, могли виключити з університету тільки за намальований у зошиті тризуб, а батьків вигнати з роботи.

 

Важливо, відзначив А. Парубій, дивитися на світ та історію українськими очима, а не через чужу ідеологію. Й вивчати правдиву історію країни.


Голова Верховної Ради підкреслив, що історія української держави має не 25 років, скільки існує незалежна Україна — це лише останній етап відродження української держави, яка має тисячолітню історію і своїми коренями сягає у Київську Русь.


А. Парубій відзначив, що Україна докладалася у різних проявах до формування європейської культури, і упродовж тисячі років виступала щитом Європи, захищаючи європейську цивілізацію та європейські надбання, дуже часто платячи за це високу ціну. Глава парламенту зупинився на історичних віхах наших перемог, помилок і поразок, особливо акцентувавши увагу на тих моментах історії, коли ми демонстрували єдність. Наприклад, битва на Синіх Водах 1362 року, коли європейські війська, об’єднавшись, здобули перемогу, і українці також відігравали визначальну роль. Чи битва під Оршею 1514 року, Конотопська битва 1659 року, інші важливі віхи в історії, коли українці стояли разом пліч-о-пліч з представниками інших європейських народів і здолали противника. Тоді як поразки, зазначив А. Парубій, траплялися в історії у результаті розбрату між самими українцями — гетьманами, князями, полководцями, коли українці воювали одне з одним. І як засвідчила історія — саме тоді ми втрачали свою державу. Таких прикладів було багато у XVІІІ—XX сторіччях. «Виною поразок і помилок часто була внутрішня українська слабість», — сказав А. Парубій.


Під час лекції Голова Верховної Ради також наголосив, що важливою складовою державності є безпека держави та сильна власна армія. Хоча, як видно з історії, багато очільників різних історичних періодів недооцінювали потребу створення власної української армії. Андрій Парубій пригадав відомий вислів: «Там де немає єдності — там поразка». І старе римське гасло, яке нині набуває нової ваги: «Де гідність -там перемога». І саме взаємопоборювання, на думку Андрія Парубія, у різні історичні етапи призводило до втрати Україною своєї держави та державності. «Немає надійніших і важливіших механізмів для суспільного функціонування і самовизначення спільноти, аніж власна держава, яка може забезпечити безпеку та добробут громадян», — наголосив Андрій Парубій.


Характеризуючи сучасну історію, Голова Верховної Ради назвав переможною віхою 1991 рік, коли розпався Радянський Союз, величезна імперія. І, зазначив він, «ми були сильними тому, що були всі єдиними». У той час Андрій Парубій став наймолодшим депутатом в Україні у Львівській обласній раді, на якій вперше було піднято синьо-жовтий прапор. Однак потім демократичні сили, констатував глава парламенту, почали йти на вибори різними колонами і конкурувати між собою, і саме тому, на його думку, відбувся певний відкат у бік проросійських сил. У 2004 році на президентських виборах знову відбулося єднання демократичних сил, але минуло зовсім небагато часу і знову розпочалася «політична гризня та реванш проросійських сил». Андрій Парубій також наголосив, що перемога Євромайдану в 2014 році стала перемогою над імперською політикою Путіна, і саме тому, на його погляд, російські війська зайшли в Україну і розпочався черговий етап російської агресії проти нашої держави. Глава парламенту підкреслив, що у захисті держави значну роль відіграли молоді люди, які пішли на передову, навіть не маючи військової підготовки, і змогли зупинити агресора. «Бо плани Путіна щодо України були більш глобальними, аніж окупація кількох районів Донецької та Луганської областей», — підкреслив Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради наголосив: ключове завдання нині — втримати українську державу. «Ми зможемо подолати всі внутрішні протиріччя, всі ідеологічні суперечності, дискусії, якщо втримаємо українську державу, — сказав Андрій Парубій. — Це найвдаліший урок і висновок, дивлячись на тисячолітню історію нашої боротьби. І українська армія є запорукою нашої безпеки. Маємо докласти всіх зусиль, щоб захистити не тільки Україну, а й усю Європу, світ».


Голова Верховної Ради також відповів на запитання студентів-першокурсників щодо сучасних політичних подій в країні.

 

За трибуною Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Праворуч: ректор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.