Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні Ду Веєм. Вони обговорили широке коло питань щодо активізації міжпарламентського та економічного співробітництва.

 


Під час розмови Голова парламенту підкреслив, що для України надзвичайно важлива тверда позиція Китаю у питанні територіальної цілісності та недоторканності кордонів України. «Тверда позиція Китаю має слугувати гарним прикладом стратегічних відносин. Ця ситуація подібна як для України, так і для Китаю, водночас Україна щодня обстоює свої цінності, відбиваючи агресію Росії. Кожен з нас обстоює свої цінності, і для нас були би дуже важливі інтенсивні зусилля, у тому числі й Китаю, щодо тиску на Росію у зв’язку з її агресивними діями», — сказав він і подякував за підтримку з боку Китаю, зокрема, за допомогу через Червоний Хрест.


А. Парубій наголосив на необхідності подальшого розвитку й інтенсифікації економічних стосунків між обома країнами. «Україна йде шляхом реформ, незважаючи на воєнні дії, і йде шляхом розвитку інфраструктури. Я переконаний, що їх здійснення має і економічний, і транзитний потенціал», — наголосив Голова парламенту і повідомив, що з сусідами із Східної та Центральної Європи цього тижня відбулись перемовини щодо створення єдиної потужної транзитної інфраструктури.


Голова парламенту висловився за приєднання України до започаткованого Китаєм у 2012 році формату «16+1», який охоплює країни Центральної та Східної Європи. «Вважаю правильним долучення України до формату «16+1», до формату Шовкового шляху «Один пояс — один шлях», — заявив А. Парубій і додав, що парламентські групи дружби потужно взаємодіють, є великий потенціал у цій співпраці. Він також висловився за те, аби було відновлено широкий діалог на рівні голів парламентів для розкриття потенціалу подальшого співробітництва. «Розраховую, що цю співпрацю зробимо більш інтенсивною», — наголосив він.


Своєю чергою, Пан Посол запевнив у повній підтримці позиції України у питаннях територіальної цілісності, економічної та політичної співпраці. «Китай не відступить від підтримки України і продовжить політику тісної співпраці», — сказав він і додав, що Китай готовий у подальшому докладати зусиль до розв’язання кризи у формі, прийнятній обома сторонами.


Ду Вей наголосив, що Верховна Рада — це «не лише орган законодавства, але й сила, яка потужно просуває зміни і реформи в Україні». Він відзначив активну роботу груп дружби та висловив побажання зустрітися з народними депутатами, щоб налагодити більше зв’язків. Пан Посол також висловився щодо важливості проведення третього засідання Міжурядової комісії в цьому році для поглиблення торговельно-економічного співробітництва. «Успішне проведення і ефект від цього засідання мають таке саме значення, як і візит на найвищому рівні», — сказав він.


Голова Верховної Ради зазначив, що до засідання комісії між урядами України і КНР серйозне ставлення, і запевнив, що в Україні є достатньо сил, щоб не допустити жодної кризи восени та провести захід на належному рівні. «Є ряд політичних партій, які ставлять питання про перевибори та блокування роботи парламенту. Разом з тим, більшість налаштовані на конструктивну роботу, сподіваюсь, що не буде непорозумінь, які б перешкодили роботі комісії», — підкреслив А. Парубій.


Голова Верховної Ради висловив переконання, що «є всі підстави підготувати роботу комісії як етапну річ в економічних відносинах». «Є багато тем і підстав для цих розмов, адже криза — це одночасно і шанс. Ми сьогодні маємо великий шанс для модернізації нашої економіки, для модернізації інфраструктурного життя нашої країни. Впевнений, цей шанс є і шансом для покращення нашої співпраці. Україна може бути привабливим об’єктом для широких інвестицій, для цього багато зроблено у законодавчому плані, зокрема, для уникнення непрозорих схем під час приватизації і реалізації інвестиційних проектів. Багато є планів і розробок інфраструктурних проектів, які стосуються не тільки України, а й співпраці з різними регіонами європейського континенту, — певний перелік конкретних пропозицій і планів, які мали би бути цікавими одночасно і Україні, і Китаю», — зазначив А. Парубій.


Голова парламенту також підкреслив, що для створення належних умов інвесторам докладається багато зусиль, зокрема, щодо врегулювання ситуації на сході України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.