Голова Верховної Ради України Андрій Парубій учора зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Шігекі Сумі. Під час зустрічі було обговорено широкий спектр питань україно-японського співробітництва, взаємодії на рівні парламентів обох країн.

 


Голова Верховної Ради подякував Пану Послу за чітку позицію у питанні територіальної цілісності та висловився за подальше поглиблення співпраці й політичного діалогу. «З’являються нові етапи і рубежі нашої співпраці. Сподіваюсь, що осінь буде продуктивною», — сказав він і підкреслив, що потенціал взаємодії повністю не реалізований, як в економічній сфері, так і у парламентському вимірі.


А. Парубій поінформував Пана Посла щодо ситуації на сході країни. За його словами, «після довгих і важких переговорів домовилися про припинення вогню з першого вересня, є надія на припинення гарячої фази на сході України». Він також нагадав, що фактично з цього тижня починається політичний сезон, та висловив сподівання, що Верховна Рада зможе продемонструвати ефективну роботу. «Це дає підстави для поглиблення контактів», — наголосив глава парламенту.


Своєю чергою, Шігекі Сумі висловив зацікавлення у тому, щоб на законодавчому рівні було підтримано питання стосовно посилення Державної інспекції з регулювання ядерної політики. Він також нагадав, що Велика сімка, зокрема Японія, опікується питаннями у сфері охорони здоров’я та екології, тому, на його думку, є важливими проведення реформ у цих напрямах та призначення профільного міністра.


Відповідаючи на низку запитань, поставлених Паном Послом, А. Парубій зазначив, що одним із головних напрямів є забезпечення стабільності в країні та парламенті, бо «ніхто не захоче співпрацювати з країною, яка знаходиться у стані конфліктів». «Парламент є непередбачуваним у дискусії, — сказав він. — А від того залежить прийняття рішень із багатьох важливих питань, зокрема і у сфері охорони здоров’я».


Посол Японії передав офіційне запрошення Голові Верховної Ради України відвідати з офіційним візитом Японію.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.