«Затримання і поводження із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим викликають глибоку стурбованість Великої Британії. Його примусове утримання в психіатричному відділенні, а також інформація про погіршення стану здоров’я спричиняє велике занепокоєння. Ми закликаємо владу Росії поважати міжнародні стандарти прав людини, негайно звільнити Умерова й надати йому доступ до необхідної медичної допомоги». Це частина заяви Лондона до Москви, оприлюдненої на сайті Посольства Великої Британії в Україні.


Британські дипломати також наполягли, аби Кремль без зволікань надав безперешкодний доступ і всім міжнародним правозахисним моніторинговим установам. «Ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію Криму. Росія повинна повернути Крим Україні», — наголошено у заяві.

 

Як уже повідомляв «Голос України», раніше із закликом негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу виступили США, Євросоюз і голова Комітету з прав людиниПарламентської асамблеї ОБСЄ.


Нагадаємо, окупаційна «влада» Криму звинувачує Ільмі Умерова в закликах до порушення територіальної цілісності РФ. У травні 2016 року ФСБ РФ пред’явила йому звинувачення за ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ). У тексті зазначено, що Умеров 19 березня 2016 р. в ефірі телеканалу ATR говорив про необхідність повернення Криму і Донбасу під юрисдикцію України. Тому слідчий ФСБ визнав це діями, спрямованими на порушення територіальної цілісності РФ.


11 серпня суд окупованого Криму призначив йому примусову психіатричну експертизу, а 18 серпня його незаконно перевели в психіатричний стаціонар. 21 серпня з’явилися повідомлення від родичів Умерова про різке погіршення стану його здоров’я. Пізніше МЗС України висунуло вимогу негайно відпустити Умерова через проблеми зі здоров’ям. Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу вирішив направити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії.