«Питання енергетики є надзвичайно важливе для України не тільки в питанні економіки, а й у питанні безпеки. У війні, яку веде Росія проти України, є багато фронтів, окрім мілітарного. Багато років Росія використовувала сферу енергетики як механізм політичного тиску на Україну. Тому енергетична безпека для України так само важлива, як і безпека мілітарна», — заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках зустрічі з Віце-президентом ЄК з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем.

 

 


За словами А. Парубія, «в Україні дуже високо оцінюють роль Європейського Союзу в питанні забезпечення енергетичної безпеки нашої країни, а також у реформуванні енергетичного сектору».


«Україна віддана курсу реформ в енергетичній сфері та продовжує послідовно реалізовувати взяті на себе зобов’язання в рамках Договору про Енергетичне Співтовариство та Угоди про асоціацію», — підкреслив 
А. Парубій.

 

Це системні і, водночас, дуже складні реформи, які проходять жваве обговорення у Верховній Раді України. Найближчим часом, протягом двох-трьох тижнів, планується схвалити низку законів у контексті імплементації Третього енергетичного пакету ЄС».


«Ми будемо йти шляхом реформ, і дуже розраховуємо надалі на тісну і результативну співпрацю, адже для нас це питання, яке стосується сфери збереження своєї незалежності і суверенітету. Реформи потрібні, насамперед, Україні, і впевнений, що вони будуть завершені», — наголосив А. Парубій.


Своєю чергою, М. Шефчовіч зауважив, що «реформи робляться для того, аби підвищити стандарти та покращити життя громадян».


«У нас багато доказів того, наскільки складним не було б впровадження реформ, варто робити все для того, аби вони здійснювалися», — зазначив М. Шефчовіч. Він подякував за «висловлену впевненість стосовно реформування енергорегулювання та ринку електроенергії в Україні».


«Ухвалення цих законів, зокрема, законопроекту «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», дуже очікують і європейські інституції, і МВФ. Завершення цієї роботи дасть можливість Європейському Союзу і Європейській Комісії надати Україні транш у розмірі 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги», — наголосив М. Шефчовіч.


Також, за його словами, європейські партнери «готові надати фінансову та технічну допомогу у запровадженні енергозберігаючих технологій, аби громадяни України змогли отримати помітні переваги від менших рахунків за опалення та електроенергію».


До того ж М. Шефчовіч зазначив, що у просуванні реформування в енергетичному комплексі дуже важлива «солідарна співпраця Верховної Ради та Кабінету Міністрів України».


«Дуже важливо, щоб наша співпраця давала позитивні сигнали і несла позитивні новини з України. І чим краще будуть такі новини, тим вище буде Україна на порядку денному Європейського Союзу», — наголосив М. Шефчовіч.


Сторони висловили взаємну подяку за конструктивну розмову в надзвичайно важливому енергетичному питанні та підтвердили подальшу співпрацю у питаннях забезпечення енергетичної безпеки України та збереження її транзитного потенціалу.


У зустрічі взяли участь представники депутатського корпусу та МЗС України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.