Міністерство фінансів США з 1 вересня розширило списки фізичних та юридичних осіб, на яких накладено санкції за причетність до російської агресії та окупації українських територій. Перелік обмежень, опублікований на сайті американського Мінфіну, торкнеться 17 громадян України та Росії — членів терористичних угруповань ОРДЛО і співробітників окупаційної адміністрації півострова, серед яких начальник Управління ФСБ РФ по «Республіці Крим» Віктор Палагін, а також низка так званих «міністрів» і два «віце-прем’єри» «республіки» — Дмитро Полонський і Михайло Шеремет.

 

Що стосується юридичних осіб, то 18 із нових підсанкційних підприємств пов’язані з Кримом — це будівельні й транспортні фірми, залучені до зведення Керченського мосту, а також російські оборонні та мореплавні компанії, що діють на окупованому півострові.


Мова йде, зокрема, про замовника будівництва мосту — ФКУ Упрдор «Тамань», його проектувальника — компанію «Гипростроймост», а також «Мостотрест», «Совмортранс», «Главгосэкспертиза России», «Коксохимтранс», «Совфрахт» та низки інших.


Крім того, в США розширили список юридичних осіб, на які накладаються обмеження у рамках дії секторальних санкцій — це майже 100 компаній. Під їх дію потрапили й «дочірні» підприємства ВАТ «Газпром» — «Газпром-медиа», «Газпром-капитал», «Газпром-инвест» та інші.


Отож американським компаніям і банкам заборонено надавати довгострокові кредити цим громадянам і організаціям, а всі їх активи заморожуються.


У Держдепартаменті пояснили, що розширенням санкцій США висловили солідарність з ЄС і нагадали Москві про необхідність виконання Мінських угод.


«Щиро вдячний американським партнерам за цей важливий крок солідарності з Україною», — написав Президент України в Facebook. Він зазначив, що Росія як держава-агресор має «відчути ціну за брутальне порушення міжнародного правопорядку — окупацію чужої території, розв’язання гібридної війни в центрі Європи і вбивство тисяч невинних людей». Також він висловив надію на те, що міжнародні партнери, «перш за все, Європейський Союз», продовжать секторальні санкції проти РФ і посилять їх у разі ескалації конфлікту.


У Кремлі на обмеження США відреагували очікувано. Там, як і раніше, не вважають санкційну риторику інших країн конструктивною: мовляв, вона не допомагає вирішенню проблем, і попереджають про «принцип взаємності», якого Москва дотримуватиметься стосовно Вашингтона.